ГоловнаПолітика

Рада суддів просить Парубія відреагувати на тиск депутатів на суддів

Звернення спровокувала заява нардепа Лозового.

Рада суддів просить Парубія відреагувати на тиск депутатів на суддів
Олег Ткачук
Фото: censor.net.ua

Голова Ради суддів Олег Ткачук звернувся до спікера Андрія Парубія з проханням своєчасно реагувати на протиправні заяви народних депутатів з трибуни парламенту і застерегти їх про неприпустимість публічних виступів, спрямованих на дискредитацію судової влади, закликів до розправи над суддями. Про це йдеться у зверненні Ткачука.

Приводом написання листа Парубію стали звернення до Ради суддів судді Рівненського окружного адміністративного суду Наталії Друзенко, судді Господарського суду Києва Вікторії Сівакової, судді Господарського суду Чернівецької області Олександра Тінка, судді Харківського апеляційного адміністративного суду Надії Бартош.

Зокрема, нардеп від фракції Радикальної партії Андрій Лозовий з трибуни парламенту 18 травня цього року в образливій формі дав оцінку діяльності судді Друзенко щодо справи, яка перебуває в її провадженні, заявивши, що суддя "по бєспрєдєлу за гроші" готується прийняти незаконне рішення. І закінчив свій виступ пропозицією: "Повісити на Хрещатику з десяток суддів найкорумпованіших, найодіозніших, щоб іншим урок був, щоб суди працювали на людей, а не на свої кишені".

У зверненні Ради суддів зазначено, що подібні заяви провокують, зокрема, злочини проти суддів, працівників правоохоронних органів і т.д. Так, 21 травня до Ради суддів надійшло звернення Господарського суду Чернівецької області про напад на суддю Тінка і завдання йому тілесних ушкоджень. За цим фактом триває досудове розслідування, суддя перебуває на стаціонарному лікуванні.

1 червня до Ради суддів звернулася суддя Господарського суду Києва Вікторія Сівакова, яка повідомила про тиск з боку депутата "Народного фронту" Ігоря Фурсіна в зв'язку з розглядом судової справи. У своїй заяві від 4 червня суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Надія Бартош вказала про погрози з боку присутніх у залі судового засідання "...облити суддю Бартош синильною кислотою..."

"Закликаю Вас, у межах повноважень Голови Верховної Ради України, заступників Голови Верховної Ради України, відповідно до норми ст. 27 Закону «Про Регламент Верховної Ради України» та ст. 51 Закону України «Про статус народного депутата України», своєчасно реагувати на протиправні заяви народних депутатів з трибуни парламенту і на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради України наголосити про неприпустимість і протиправність публічних виступів, спрямованих на дискредитацію судової влади, закликів до розправи над суддями, від кого б такі заяви не надходили", - йдеться в заяві Ради суддів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram