ГоловнаПолітика

Аваков запропонував ввести тимчасовий мораторій на участь жителів ОРДЛО у виборах Ради і Президента після деокупації

"Ми повинні трошки заспокоїти це суспільство, дати можливість людям прижитися".

Аваков запропонував ввести тимчасовий мораторій на участь жителів ОРДЛО у виборах Ради і Президента після деокупації
Фото: Макс Левин

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков запропонував ввести тимчасовий мораторій на участь мешканців окремих районів Донецької та Луганської областей у виборах Верховної Ради і Президента після деокупації.

Про це він сказав у Києві на ІХ Національному Експертному Форумі, організованому Інститутом Горшеніна.

"Коли ми говоримо про деокупацію, вибори в місцеві ради повинні відбуватися відразу, щоб ми отримали легітимну владу, яка буде співпрацювати з представником уряду України. Ми бачимо такі перехідні процес, наприклад, у Туреччині", - заявив Аваков.

Але в той самий час він додав, що для участі в загальнонаціональних виборах жителі Донбасу повинні трохи "заспокоїтися".

"Ми повинні накласти мораторій на три-п'ять років на вибори на окупованих територіях у центральні органи влади. Вони не можуть брати участь у виборах парламенту і президента в перші три-п'ять років. Це не моя фантазія, це не моя жорсткість. Це світовий досвід, який ми можемо спостерігати, зокрема, у країнах Балканського півострова або в тій самий Іспанії і так далі. Ми повинні трошки заспокоїти це суспільство, дати можливість людям прижитися, і тоді після цього спокійно проводити вибори. В іншому разі це знову призведе до загострення, до сутичок, і ми не отримаємо ефекту мирного процесу", - вважає міністр внутрішніх справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram