ГоловнаПолітика

Верховний Суд скасував звільнення "судді Майдану"

Наталя Неганова була звільнена за те, що неправомірно заарештувала євромайданівця.

Верховний Суд скасував звільнення "судді Майдану"
Наталья Неганова
Фото: YouTube

Велика палата Верховного Суду на засіданні 31 травня скасувала рішення Вищої ради правосуддя про звільнення Наталії Неганової з посади судді Подільського районного суду Києва. Неганову звільнили за неправомірний арешт євромайданівця.

Про це пише "Судово-юридична газета".

Зокрема, 23 січня 2014 року було відкрито кримінальне провадження щодо двох осіб, які, перебуваючи того дня на перехресті вулиць Шовковичної й Інститутської, "грубо порушували громадський порядок і чинили опір правоохоронцям".

На судовому засіданні підозрювані заявили, що в урядовому кварталі їх спіймали бійці внутрішніх військ і повели в автобус, а дорогою били, насміхалися над ними й опускали обличчям у сніг.

Разом із тим єдиним доказом вчинення підозрюваними інкримінованих їм злочинів виявилися слова свідків - тих самих силовиків, які затримали активістів.

Слідчий клопотав про взяття першого підозрюваного під варту, мотивуючи це тим, що відсутність у нього постійного місця роботи та проживання дає підстави вважати, що він може переховуватися від слідства, впливати на іншого підозрюваного або ж знову вчинити злочин.

Наталя Неганова задовольнила клопотання, обравши активістові як запобіжний захід утримання під вартою, і визначила розмір застави, зазначивши при цьому, що вона як слідчий суддя не має права вирішувати питання допустимості доказів, а ухвалюючи рішення, керується наявними даними про обставини правопорушення.

Також Неганова не врахувала того, що протокол затримання підозрюваного не відповідав вимогам ст.208 КПК - у ньому не було вказано причини затримання і злочину, у вчиненні якого особу підозрюють.

У червні 2017 року Вища рада правосуддя звільнила Неганова за це рішення.

Сподіваючись повернути суддівське крісло, Неганова звернулася у Велику палату Верховного Суду, яка задовольнила її вимоги.

Повний текст ухвали Великої палати опублікують 11 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram