ГоловнаПолітика

Антикорупційний комітет рекомендував Раді двох кандидатів в аудитори НАБУ (оновлено)

Парламент вибиратиме між Василенком і Фаєрстоуном.

Антикорупційний комітет рекомендував Раді двох кандидатів в аудитори НАБУ (оновлено)
Фото: Тереза Лащук

Комітет з питань запобігання та протидії корупції прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді двох кандидатів на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро: Володимира Василенка та Томаса Фаєрстоуна.

Про це повідомляє кореспондент Lb.ua.

За таке рішення проголосували 13 членів комітету.

Документи для участі в новому конкурсі на посаду члена комісії зовнішнього контролю щодо проведення аудиту ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро від Верховної Ради подали п'ятеро осіб.

Це правозахисник, партнер компанії Baker & McKenzie Томас Фаєрстоун; член Колегії адвокатів Ізраїлю Вадим Меламед; український правознавець-міжнародник Володимир Василенко; голова асоціації боротьби з організованою злочинністю "Антимафія" Юрій Ліхненко; пенсіонер Валерій Небога.

Під час засідання комітет заслухав чотирьох із них, оскільки Ліхненко не зміг з'явитися на засідання.

За підсумками співбесід комітет провів рейтингове голосування, найбільшу кількість голосів отримали Фаєрстоун і Василенко.

На думку опозиційних членів комітету (Сергія Лещенка, Володимира Парасюка, Дмитра Добродомова і Єгора Соболєва), комітет не мав права проводити співбесіди з кандидатами в аудитори сьогодні, потрібно було призначити ще одне засідання. При цьому останні два тижні комітет не проводив засідання через відсутність кворуму.

Коли інші члени комітету (представники Блоку Петра Порошенка, "Народного Фронту", Опозиційного блоку) все ж проголосували за те, щоб одразу перейти до співбесід, Лещенко, Парасюк, Добродомов і Соболєв покинули комітет. За їхніми словами, вони не хочуть брати участь у "фарсі" і будуть вважати будь-яке рішення комітету нелегітимним.

Опозиційні депутати вважають, що президент зможе впливати на будь-якого кандидата з України, тому потрібно обрати аудитором іноземця. На їхню думку, влада намагатиметься домогтися призначення Василенка, який стане "ручним" аудитором Банкової.

У коментарі LB.ua Василенко заявив, що він спілкується з деякими людьми з Адміністрації Президента.

"Дехто був моїм учнем, хтось працював зі мною", - сказав він. У той самий час Василенко запевнив, що тиснути на нього ніхто не зможе.

Депутат Віктор Чумак висловив надію, що Василенко дійсно виявиться людиною із "сильним стрижнем", оскільки, за його словами, він знає Василенка як людину з чіткою позицією.

У той самий час Чумак та інші опозиційні депутати підтримують кандидатуру Томаса Фаєрстоуна.

Теоретично питання обрання аудитора НАБУ може бути винесено на розгляд парламенту вже завтра.

Згідно зі ст. 26 Закону "Про Національне антикорупційне бюро України", щорічно проводиться незалежна оцінка ефективності діяльності агентства, в тому числі шляхом випадкового аудиту кримінальних проваджень. Такий аудит проводить комісія з трьох осіб, яких щорічно визначає президент, Верховна Рада і Кабмін. Поки що свого представника призначив тільки Кабмін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram