ГоловнаПолітика

Освітній омбудсмен з'явиться в Україні з 1 січня 2019

Він покликаний відстоювати права учнів і педагогів.

Освітній омбудсмен з'явиться в Україні з 1 січня 2019
Фото: пресс-служба президента

Кабмін на засіданні в середу прийняв постанову, відповідно до якої з 1 січня 2019 в Україні з'явиться інститут освітнього омбудсмена, який захищатиме права здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників.

Про це повідомляє прес-служба Міносвіти.

Рішення Кабміну - процедурне, сам інститут освітнього омбудсмена передбачено прийнятим восени минулого року законом про освіту.

Постановою уряду передбачено, що освітній омбудсмен не може суміщати свою роботу з іншою діяльністю, крім творчої і викладацької, має бути громадянином України, проживати на території держави не менш ніж п'ять років, мати вищу освіту і відповідний досвід роботи, а також вільно володіти державною мовою.

Для допомоги освітньому омбудсмену працюватиме спеціальна служба у складі 15 осіб.

Передбачається, що після отримання скарги про порушення прав у сфері освіти служба повинна розглянути її протягом щонайбільше місяця. За результатами цього розгляду освітній омбудсмен приймає рішення про обґрунтованість або необґрунтованість скарги і надає письмову відповідь про результати її розгляду.

Якщо скарга обґрунтована, освітній омбудсмен протягом п'яти робочих днів вживає заходів для відновлення та захисту порушених прав заявників.

Так, омбудсмен може надати потрібні роз'яснення і рекомендації установам і органам місцевого самоврядування, надати консультацію заявнику і навіть представляти його інтереси в суді.

Особливу увагу освітній омбудсмен приділятиме проблемі забезпечення умов для навчання дітей з особливими освітніми потребами в школах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram