ГоловнаПолітика

"Україна зробила хороші кроки. Але ще рано говорити про незворотність шляху реформ", - Марсель Рьотіг

Останні декілька років можна розглядати як початок історії успіху, вважає директор представництва Фонду Еберта в Україні.

"Україна зробила хороші кроки. Але ще рано говорити про незворотність шляху реформ", - Марсель Рьотіг
Фото: Макс Требухов

"Було б політично наївно говорити про незворотність шляху реформ України", - таку думку висловив директор представництва Фонду Еберта в Україні і Білорусі Марсель Рьотіг у статті для LB.ua.

На його думку, незважаючи на всі успіхи, не можна виключати, що Україна відкотиться до попереднього положення, в якому мета інтеграції в ЄС буде в кращому випадку декларативною, але для якої в підсумку не робитимуть серйозних кроків через відсутність конкретної перспективи членства. "Будь-який популіст, який загрожує поставити під сумнів шлях реформ під час передвиборних кампаній через соціально-політичні проблеми, є загрозою подальшому розвитку України. Такі популісти можуть нівелюватися тільки збалансованою політикою з урахуванням реформ і соціального балансу. Ще є шанс продовжити шлях кам'янистою дорогою реформ. Але цей курс сьогодні під більшою загрозою, ніж будь-коли раніше", - вважає Марсель Рьотіг.

При цьому він зазначив, що останні декілька років можна розглядати як початок історії успіху: конкретні досягнення, як-от: впровадження електронної системи декларування доходів та активів політиків і державних службовців, збільшення прозорості державних закупівель через систему ProZorro, децентралізація, об'єднання громад з передачею їм адміністративних і фінансових обов'язків, поступова ратифікація Угоди про асоціацію з Європейським Союзом і довгоочікувана можливість для українців подорожувати без віз, а також економічна стабілізація державної енергетичної компанії "Нафтогаз" і конкретні кроки з підвищення енергоефективності - все це вказує на реально відчутний і стійкий європейський розвиток України.

"Однак цей шлях усе ще далекий від незворотного: на противагу всім успішним зусиллям є серйозні невдачі і політичні відхилення від заданого курсу. Попри те, що засноване після Майдану Національне антикорупційне бюро України довело свою ефективність, здійснивши багато вражаючих арештів високопоставлених державних службовців, досі жодну з цих справ не розглядали в суді. Крім того, ми все ще чекаємо на появу Антикорупційного суду, який дійсно заслуговує такої назви. Також до сьогодні жодної посадової особи, відповідальної за розстріли на Майдані, не було притягнуто до відповідальності. Спостерігаються випадки вибіркового застосування правосуддя проти політично небажаних осіб, - вважає Марсель Рьотіг. - Критична журналістська діяльність іноді пов'язана з високими ризиками для життя, як показує випадок убитого журналіста Павла Шеремета. ЗМІ, які здебільшого перебувають під контролем олігархів, виключають критику на адресу власника або служать інструментом для прямих атак на політичних і, отже, в основному олігархічних конкурентів. Частково воєнізовані організовані групи і так звані націоналістичні волонтери загрожують підірвати державну монополію на владу і, в гіршому випадку, можуть відсунути успіхи нових поліцейських структур на задній план. Без сумніву, за останні роки були зроблені хороші перші кроки. Але ще рано говорити про незворотність шляху".

Директор представництва Фонду Еберта в Україні та Білорусі Марсель Рьотіг візьме участь у IX Національному експертному форумі Інституту Горшеніна, який відбудеться в Києві 7 червня 2018 року.

Програма IX Національного експертного форуму Інституту Горшеніна – за посиланням.

Реєстрація для участі у форумі – за посиланням.

Акредитація ЗМІ: тел.: ‎‎(044) 230 49 62; e-mail: [email protected]

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram