ГоловнаПолітика

Порошенко знову закликав Раду створити Антикорупційний суд

Президент визнав зроблене Україною для боротьби з корупцією безпрецедентним.

Порошенко знову закликав Раду створити Антикорупційний суд
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко вкотре закликав народних депутатів прийняти поданий ним законопроект про створення Антикорупційного суду.

Про це він сказав під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів зі спадкоємним принцом князівства Ліхтенштейн Алоізом.

"Висловлюю дуже тверду надію, прохання, звернення до народних депутатів з тим, щоб найближчим часом проголосували і підтримали президентський законопроект про створення Антикорупційного суду. І висловлюю надію, щоб, коли це станеться, ми до кінця поточного року в основному завершили процедури зі створення суду. Щоб уже в 2018 році Антикорупційний суд запрацював і завершив створення за моєю ініціативою ефективної антикорупційної інфраструктури, включаючи Національне антикорупційне бюро, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, Національне агентство з питань запобігання корупції, запровадження електронних декларацій. І поряд з іншими заходами, які є безпрецедентними, не мають аналогів у світі, проте демонструють нашу абсолютну рішучість і в процесі боротьби з корупцією", - наводяться слова Порошенка на сайті голови держави.

Нагадаємо, до осені 2017 року Порошенко виступав проти створення Антикорупційного суду, але потім під тиском Заходу змінив позицію. Від імені Порошенка до Верховної Ради було внесено законопроект про створення такого суду. Документ прийнято в першому читанні, зараз проходить друге читання. При цьому влада України досі не погодила із Заходом ключову правку про роль міжнародних експертів у відборі суддів.

Президент кілька разів вимагав від парламенту прийняти закон, замовчуючи, що опираються пропонованим Заходом правкам до документа саме підконтрольні Порошенкові депутати.

Зараз справи, що їх розслідує Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура, розглядає Солом'янський райсуд Києва (будівля НАБУ розташована в цьому районі столиці). Бюро неодноразово висловлювало незадоволення рішеннями цього суду і вимагало створити Вищий антикорупційний суд. За задумом, цьому суду будуть підслідні всі справи НАБУ і САП, а оскаржити його рішення можна буде лише у Верховному Суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram