ГоловнаПолітика

Данилюк пов'язав майбутнє звільнення з відмовою виділяти гроші на "гречку"

Міністр назвав альтернативну причину подання прем'єра про його відставку.

Данилюк пов'язав майбутнє звільнення з відмовою виділяти гроші на "гречку"
Александр Данилюк и Владимир Гройсман
Фото: glavcom.ua

Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що причина подання з приводу його звільнення - небажання Мінфіну виділяти гроші на проекти депутатів-мажоритарників.

"Упродовж року на мене чинять колосальний тиск. Від мене вимагають підтримати програму «Субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів». У перекладі на людську мову це - роздача грошей на проекти депутатів-мажоритарників. Це - політична корупція, в народі - «гречка». Сьогодні кульмінаційний момент. Мене поставили перед вибором - піти чи стати співучасником. Я країною не торгую. Вимагаю жорсткого дотримання регламенту - надати мені слово з трибуни парламенту перед голосуванням", - написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, в середу прем'єр-міністр Володимир Гройсман підписав подання у Верховну Раду на звільнення з посади міністра фінансів Олександра Данилюка. "Після спровокованого ним конфлікту на засіданні уряду він дозволив собі дії, які, на мій погляд, несумісні з подальшим перебуванням на посаді члена Кабінету Міністрів", - зазначив Гройсман.

23 травня Данилюк на засіданні уряду безуспішно намагався добитися призначення свого радника Яни Бугримової на посаду заступника міністра. Публічну трансляцію засідання було припинено, проте присутні на Кабміні повідомили, що після короткої перепалки з Гройсманом міністру було відмовлено в його проханні. Під час обміну думками Данилюк навіть допустив підготовку подання про його відставку.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, коментуючи ситуацію з Данилюком, допустив, що той вирішив змінити місце роботи і хоче це обставити так, щоб виглядати жертвою.

Незабаром після цього стало відомо, що Данилюк написав лист послам країн "Великої сімки" з викладом своєї версії конфлікту з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом.

За його словами, президент Петро Порошенко намагався домогтися призначення заступником міністра фінансів людини, яку лобіювали Ігор Кононенко та Ніна Южаніна, - спочатку це був Ігор Уманський, пізніше Світлана Воробей. Через те, що Данилюк ці кандидатури на посаду не погоджував, уже два роки він працює без заступника.

Данилюк також зазначив, що діюча влада заважала реформуванню Державної фіскальної служби.

Читайте: Кабмін забрав у Мінфіну право "вето" і Фіскальну службу

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram