ГоловнаПолітика

Росія інкримінувала Сущенкові спробу з'ясувати, чи буде наступ на Маріуполь

Журналіст нібито також розпитував про структуру Росгвардії.

Росія інкримінувала Сущенкові спробу з'ясувати, чи буде наступ на Маріуполь
Роман Сущенко
Фото: Укринформ

Українського журналіста Романа Сущенка засуджено в Росії до 12 років, "зокрема, за спробу з'ясувати можливість нового наступу на Маріуполь з боку "ДНР", пише російська газета "Коммерсант".

Як нагадує видання, оскільки справа Сущенка спочатку було засекречена, в суді було оголошено лише вступну й резолютивну частини вироку. З них випливало, що журналіста визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ст. 276 КК РФ (шпигунство).

За даними газети, слідство ФСБ вважає, що свою відпустку Сущенко, який прилетів у вересні 2016 року з Парижа в Москву до двоюрідного брата, використовував не тільки для зустрічей з родичем, а й для збору інформації. Нібито випускник військового училища Сущенко мав звання полковника і працював на українську розвідку під прикриттям журналіста. Його, за версією слідства, цікавили структурні подробиці незадовго до цього створеної Росгвардії. Крім того, Сущенко, як вважають у ФСБ, намагався з'ясувати в колишніх російських військових, чи можливий новий наступ із "ДНР" на Маріуполь.

Стверджується з посиланням на знайомих журналіста, що ФСБ заздалегідь знала про військове минуле Сущенка, що послужило приводом для налагодження за ним спостереження.

Нагадаємо, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушивши міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою до родичів. 7 жовтня його звинуватили у "шпигунстві" (стаття 276 Кримінального кодексу РФ).

У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України і збирав секретні відомості про діяльність Збройних сил Росії і Росгвардії. В ГУР МОУ спростували цю заяву.

Розгляд справи Сущенка тривав з 27 березня по 28 травня 2018 року. Українець не визнав своєї провини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram