ГоловнаПолітика

Антикорупційний суд потрібен Україні, - голова Венеціанської комісії

Венеціанська комісія не бере участі в переговорах з приводу законопроекту.

Антикорупційний суд потрібен Україні, - голова Венеціанської комісії
Фото: пресс-служба президента

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо заявив, що переговори з приводу законопроекту про створення Вищого антикорупційного суду тривають між політичними представниками України та міжнародними донорами, але комісія не бере в них участі. Про це він заявив під час брифінгу в рамках конференції щодо судової реформи, передає кореспондент LB.ua.

"Антикорупційний суд дуже важливий для України... Я сподіваюся, що цей суд найближчим часом буде створено і почне працювати. Тому що корупція в Україні становить велику проблему", - сказав він.

"Ви питаєте, як проходять переговори ... Я не можу відповісти на це запитання. Як ви знаєте, комісія дала свій висновок щодо створення Антикорупційного суду. Наша роль на цьому закінчена. Я знаю, що переговори між Україною і міжнародними донорами тривають, і сподіваюся, що ці переговори матимуть хороший результат. І завдяки голосуванню в парламенті буде прийнято законопроект про Антикорупційний суд". 

З приводу норми законопроекту про роль міжнародних представників у відборі кандидатів в Антикорупційний суд Букіккіо зазначив: "Ми сказали в нашому висновку, що міжнародний компонент у цьому процесі повинен мати вирішальну роль. Міжнародне співтовариство хоче бути впевненим у тих кандидатах і процедурах Антикорупційного суду".

Букіккіо зазначив, що є два питання, які обговорюють у процесі переговорів: перше - роль міжнародного компонента в процесі добору суддів і друге - критерії для відбору міжнародних організацій, які зможуть пропонувати кандидатів до складу цієї комісії.

"Має бути довіра і до суду, і до суддів. Вона залежить від методу відбору останніх. Саме для цього ми запропонували міжнародних експертів ... Так, це нелегке рішення. Але в деяких країнах навіть у трибуналах є міжнародні судді. В Україні не йдеться про іноземних суддів, мова про іноземний компонент у відбірковій комісії суддів", - сказав він.

Заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов, своєю чергою, зазначив, що довіра до Антикорупційного суду залежатиме не від процедури добору суддів, а від їхніх рішень надалі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram