ГоловнаПолітика

У "списку Германа" були одеський активіст і колишній працівник ФСБ, - Луценко (оновлено)

Генпрокурор розкрив деталі "справи Бабченка".

У "списку Германа" були одеський активіст і колишній працівник ФСБ, - Луценко (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Окрім російського журналіста Аркадія Бабченка, в списку з 30 осіб, на яких готувалися замахи, були вказані одеський активіст і колишній працівник ФСБ РФ, який перебуває в Україні.

Про це генеральний прокурор Юрій Луценко заявив в ефірі телеканалу "Інтер".

"Герман Борис Львович (підозрюваний в організації "вбивства" Бабченка) звернувся до Цимбалюка (виконавця замаху на "вбивство"), колишнього добровольця АТО, аби той здійснив вбивство Бабченка Аркадія Аркадійовича. Після цього Цимбалюк прийшов до Служби безпеки України і вступив в оперативну гру, щоб викрити і організатора, яким, за нашою версією, виступає пан Герман. Низка інших агентів СБУ сприяли проведенню цієї операції", - цитує генпрокурора 24 канал.

Луценко також розповів, що Герман кілька разів зустрічався з Цимбалюком і на одній із зустрічей дав 20 тисяч доларів як половину суми за вбивство Бабченка, другу частину мав віддати після вбивства.

На наступній зустрічі він (Герман) сказав, що у нього є ще замовлення, і назвав прізвище одного з одеських проукраїнських активістів, потім сказав на наступній зустрічі: "У мене є замовлення", - і назвав колишнього офіцера ФСБ Росії, який зараз перебуває на території України. Далі сказав: "Взагалі-то список - близько 30 осіб", - розповів голова ГПУ.

Він також розповів, що зараз відбуваються експертні дії з двома телефонами Германа.

"З цього списку ми знаємо трьох осіб. Про решту ми не змогли дізнатися", - сказав Луценко, додавши, що правоохоронці розраховують дізнатися фігурантів у результаті можливої угоди Германа зі слідством.

Оновлення. Разом із тим у програмі "Право на владу" на телеканалі 1+1 генпрокурор заявив, що отримано повний список 30 осіб, які могли стати жертвами російських спецслужб разом із журналістом Аркадієм Бабченком. Кожному із цього списку буде надано охорону.

"У нас є цей список. Зараз цей список у руках СБУ, і всі люди, перераховані в ньому, отримають належну охорону від тих, хто замовив їхню смерть", - цитує Луценка

Інтерфакс-Україна.

Раніше сьогодні Шевченківський районний суд Києва заарештував на 60 діб Бориса Германа, якого в СБУ вважають організатором планованого вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка.

Герман є директором українсько-німецького підприємства з виготовлення зброї "Шмайсер" (ТОВ "УНРП "Шмайсер"). Він підозрюється за ч.1 ст.14, ч.3 ст. 27, ч.3 ст.258 КК (організація підготовки до теракту, тобто до застосування зброї з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, за попередньою змовою групою осіб, що могло б спричинити загибель людини).

На суді Герман заявив, що співпрацював з контррозвідкою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram