ГоловнаПолітика

ЄС про "вбивство" Бабченка: Україна має право захищати свої інтереси

Євросоюз підтримує контакт і намагається отримати більше деталей у цій справі.

ЄС про "вбивство" Бабченка: Україна має право захищати свої інтереси
Фото: Радио Балтика

У Європейському Союзі прокоментували інсценування вбивства журналіста Аркадія Бабченка, зазначивши, що Україна має право захищати свій національний інтерес і свою територію.

Про це заявила прес-секретар зовнішньополітичної служби ЄС Майя Косьянчич на брифінгу в Брюсселі, пише "Європейська правда".

Косьянчич зазначила, що Україна має потребу захистити медіа і роботу журналістів.

"Як ви знаєте, Україна зараз у дуже особливій ситуації, що стосується її безпеки, з огляду на ситуацію в Криму і конфлікт на сході країни. У цьому контексті, як і всі країни, Україна має право захищати свій національний інтерес і свою територію", - сказала Косьянчич.

Вона також повідомила, що Євросоюз підтримує контакт зі своїми українськими друзями і намагається отримати більше деталей у цій справі. Косьянчич також підкреслила, що місія ЄС в Україні нічого не знала про проведення спецоперації.

"Так, у нас є місія в Україні і вона працює з українською владою і сектором цивільної безпеки. ...Але операція, про яку ви згадали, була операцією українських служб безпеки. Наша місія не брала в цьому участі", - заявила прес-секретар.

Косьянчич також підкреслила, що в ЄС радіють, що життя Бабченка врятовано. "Ми щасливі, що він живий", - заявила вона.

Нагадаємо, інформація про те, що Бабченка застрелили у своєму будинку в Києві, з'явилася ввечері 29 травня. 30 травня понад 20 високопосадовців і послів різних країн висловили співчуття у зв'язку зі злочином, у тому числі спікер Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Майя Косьянчич, генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, президент ПАРЄ Мікеле Ніколетті, міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон, представник Організації з безпеки і співпраці в Європі (з питань свободи ЗМІ) Арлем Дезір, а також посольство США.

31 травня голова СБУ Василь Грицак повідомив, що Бабченко живий, і розповів деталі спецоперації. За його словами, вбивство замовили російські спецслужби, а українські запобігли йому й інсценували в рамках спецоперації для затримання виконавців.

Після цього низка міжнародних організацій обурилися інсценуванням убивства. Президент Петро Порошенко, коментуючи таку реакцію, заявив, що "засуджувати треба не нас, а Росію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram