ГоловнаПолітика

Тема зміни Конституції буде однією з ключових ближче до президентських виборів, - Сироїд

"Я не бачу іншого варіанта, крім парламентської республіки".

Тема зміни Конституції буде однією з ключових ближче до президентських виборів, - Сироїд
Фото: 24tv.ua

Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд вважає, що тема змін до Конституції буде однією з ключових вже у вересні і ближче до президентських виборів.

Про це вона розповіла в інтерв'ю LB.ua.

"Тема змін Конституції обговорюється переважно з двох мотивів - або з метою обговорити своє власне працевлаштування, або зберегтися при владі. Або для того, щоб змінити контроль над грошовими потоками в країні. Тобто як заробити більше грошей, а правильніше - просто вкрасти. І оце - головні мотиви обговорення змін до Конституції", - заявила Сироїд.

Віце-спікер нагадала, що 1996 році Конституція була прийнята "як результат утвореного олігархічного консенсусу".

"От на початку 90-х років, після встановлення незалежності, почав творитися цей олігархічний режим, який ми маємо сьогодні. І тоді Конституція 1996 року його закріпила. І я вам відверто скажу, що дійсно вийти з того олігархічного консенсусу без змін до Конституції неможливо. Але розглядати Основний закон виключно для того, щоб змінити контроль над грошовими потоками, неприпустимо", - зазначила Сироїд.

На її переконання, про те, що треба щось забрати у президента, а щось віддати прем'єру, говорять переважно люди, які думають про грошові потоки.

"Президент контролює багато потоків, давайте ми трохи потоків перекинемо прем'єру. Або коли пропонують зробити двопалатний парламент. Чому? Тому що мажоритарні депутати в таких умовах погодяться на пропорційну систему, тому що вони будуть знати, що вони будуть в сенаті. Тобто ми повинні міняти Конституцію для того, щоб працевлаштувати мажоритарних депутатів, цих регіональних феодалів наших, так? І це головна мотивація змін до Конституції, про які говорять сьогодні", - вважає Сироїд.

У той самий час, на її думку, Конституцію потрібно змінювати."Я не бачу іншого варіанта, крім парламентської республіки. Не бачу. Я думаю, що президент повинен залишатися фігурою, фактично аполітичною, виключно з представницькими функціями глави держави... Це представництво на міжнародній арені, це право помилування і це нагородження, право вручення вірчих грамот. Це всі ті функції, які символізує держава, а решту слід передати уряду і прем'єр-міністру. Прем'єр-міністр повинен стати дуже сильною фігурою, сам по собі. Тому що в нас сьогодні прем'єр не є сильною фігурою. У нас начебто є Кабінет Міністрів, але це насправді колегіальна безвідповідальність. А має бути персональна відповідальність прем'єра. Про що йде мова? Я не хочу, щоб парламент голосував за склад Кабінету Міністрів. Прем'єр каже: «Претензії до мене? Це що, я призначив того міністра? Це ж ви призначили». А я хочу, щоб він призначив міністра. І щоб він за нього відповідав. І якщо від міністра будуть якісь проблеми, щоб він його звільнив, щоб він його покарав. Я хочу, щоб це була відповідальність прем'єра. Але для того, щоб мати таку дуже сильну владу прем'єра і уряду, треба думати про рівновагу", - додала Сироїд.

На її думку, такою рівновагою може бути сильне місцеве самоврядування.

"Причому саме на місцевому рівні. Коли громади, або об'єднані громади, або міста, повинні отримати набагато більше повноважень і грошей. Якщо ми сьогодні залишаємо десь 20% податків на місцях, я думаю, що це повинно бути там 50 на 50. І якщо 50% грошей буде залишатися на місцях, то це врівноважить владу уряду. Ми будемо мати рівновагу з місцевого рівня. Також зміни мають бути внесені до адміністративно-територіального устрою. І фактично регіональне самоврядування - воно нам не потрібне. Тому що, по-перше, регіони, ті 27, які ми маємо, вони штучні. Ще Радянським Союзом нарізані, вони не відповідають українській топоніміці. Не прив'язані до нашої з вами історії", - підкреслила віце-спікер.

За її прогнозами, що ближчою Україна буде до виборів, тим інтенсивнішими будуть переговори про необхідність зміни Конституції.

"Я не думаю, що зміни вдасться прийняти. Хоча всяке може бути. Але те, що ці розмови напевне будуть більш інтенсивними з наближенням виборів, я майже впевнена. І це добре... Спочатку кожен міряє ці зміни до Основного закону на себе. Усі подивляться, умовно кажучи, десь у вересні на рейтинги, на те, що вони можуть отримати, і залежно від того, що вони можуть отримати, вони будуть визначати, що вони хотіли б змінити в Конституції для того, щоб собі щось забезпечити", - зазначила Сироїд.

Повну версію інтерв'ю читайте на LB.ua пізніше.

Нагадаємо, в лютому прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав парламент затвердити конституційну реформу в частині децентралізації і в частині повноважень парламенту і президента. 16 вересня 2017 року прем'єр говорив, що нова Конституція йому не потрібна.

Конституційну реформу, яка стосується повноважень президента і парламенту, пропонував колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Однак президент Петро Порошенко заявив, що не бачить можливості провести кардинальну конституційну реформу з перерозподілом повноважень між президентом, парламентом і урядом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram