ГоловнаПолітика

Nord Stream 2 підтвердила заморожування активів за позовом "Нафтогазу"

У проекту "Північний потік-2" почалися проблеми.

Nord Stream 2 підтвердила заморожування активів за позовом "Нафтогазу"
Фото: delfi.lt

Активи компанії Nord Stream 2 - розробника газопроводу "Північний потік-2" - заморожені, підтвердив її офіційний представник Єнс Мюллер.

У відповідь на письмовий запит російського агентства ТАСС Мюллер повідомив, що 29 травня  компанія Nord Stream 2, що базується в швейцарському місті Цуг, отримала "припис щодо заморожування [активів] на виконання вимог про борги проти "Газпрому".

Нагадаємо, вранці в середу російське агентство "Интерфакс" повідомило, що в рамках стягнення боргу "Газпрому" перед "Нафтогазом" як забезпечувальний захід заморожені акції Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG.

Пізніше голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв доповів президентові Петру Порошенку про початок процедури стягнення боргу з "Газпрому". За його словами, процес примусового стягнення $2,6 млрд перейшов у практичну площину, і 30 травня було розпочато обтяження акцій та інших активів "Газпрому" в країнах Європи. Ці процеси, зокрема, почалися в Швейцарії, Англії та Нідерландах. За словами Порошенка, мова, зокрема, про акції "Північного потоку" і "Північного потоку-2".

Стокгольмський арбітраж у лютому 2018 року зобов'язав "Газпром" виплатити українській компанії 4,63 млрд доларів за непрокачку передбачених транзитним контрактом 110 млрд кубометрів газу на рік. У грудні 2017 року арбітраж присудив "Газпрому" 2 млрд доларів у суперечці компаній за контрактом від 2009 року на поставку газу, тож "Нафтогаз" повинен був отримати від російського монополіста 2,56 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram