ГоловнаПолітика

У судовій системі близько 2400 вакансій, - ВККСУ

Дефіцит суддів до кінця року може сягнути 40%.

У судовій системі близько 2400 вакансій, - ВККСУ
Фото: vkksu.gov.ua

Ситуація з кадровим наповненням судів надзвичайно серйозна, і дефіцит суддів може зрости. Про це в інтерв'ю радіо "Голос столиці" повідомив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков.

За прогнозом голови ВККС, нестача суддів до кінця року може скласти близько 40% від необхідної кількості.

В Україні зараз відбувається масштабна оцінка всього суддівського корпусу на відповідність займаним посадам. Протягом цього процесу всі судді повинні довести не тільки свою професійну придатність, а й доброчесність, що вдається аж ніяк не всім.

"Ми ставимо в тому числі дуже некомфортні питання - про статки. Наприклад, у нас був минулого року кандидат на посаду судді Верховного Суду. Мама в нього прибиральниця. І у неї сім квартир у Ялті - дорогих квартир. І ои ми запитали, була у мами можливість заробити такі кошти, щоб купити ці квартири. Зараз серйозні неприємності в цього судді. І таких прикладів багато, коли суддя не може логічно пояснити свій статок", - розповів Сергій Козьяков.

За першими результатами тестувань і співбесід з суддями першої та другої інстанцій ВККС рекомендує звільнити від судової системи 10% кандидатів. На травень 2018-го повний цикл кваліфікаційних випробувань пройшли близько 1000 із 5700 кандидатів на посади в судах першої та другої інстанцій.

На початку первинного кваліфікаційного оцінювання близько 1500 суддів відмовилися проходити його і подали у відставку відразу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram