ГоловнаПолітика

Торг з Путіним принижує Європу, - Яценюк

"Нам важко пов'язати європейські цінності з наміром реалізувати путінський проект "Північний потік-2".

Торг з Путіним принижує Європу, - Яценюк
Арсений Яценюк
Фото: Макс Требухов

Лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк переконаний, що спроби "сторгуватися" з російським президентом Володимиром Путіним принижують Європу.

Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Комерційний торг з Путіним - це не тільки драматичний прорахунок, це принижує Європу. Це - підрив основ європейської безпеки. Саме цю безпеку сьогодні захищає Україна", - наголосив Яценюк.

Він також нагадав, що сьогодні починається візит федерального президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра в Україну.

"Це - важлива подія для наших відносин. Але це також привід для відвертої розмови. Чимало останніх подій у відносинах між європейськими столицями та Москвою викликають тривогу і вимагають роз'яснення ... Наше головне питання стосується комерціалізації цінностей, з якими завжди асоціювали провідних партнерів в Європі. І Україна має право на таке питання", - зазначив лідер "Народного фронту".

"Нам важко пов'язати цінності Об'єднаної Європи з наміром німецьких колег реалізувати з путінською Росією проект "Північний потік-2"", - додав Яценюк.

На його думку, цей проект ніколи не був комерційним. "Насправді він є проектом геополітичної корупції з боку Росії, який здатний завдати непоправної шкоди стратегічним інтересам всієї Європи", - пояснив Яценюк.

"Нам складно зрозуміти доброзичливу манеру і заохочувальні жести, які позавчора демонстрував у Санкт-Петербурзі президент Франції Еммануель Макрон у розмові з убивцею, на руках якого невинні життя пасажирів рейсу MH17 і більш ніж десять тисяч невинних українців", - підкреслив лідер НФ.

Окрім "Північного потоку-2", за його словами, необхідно також зрозуміти, "яким чином сприймати багатомільярдні інвестиції французької компанії Total у російську економіку".

"Нам також хотілося б зрозуміти, що мав на увазі президент Макрон, коли сказав, що визнає роль, яку вибудувала Росія для себе в найближчому оточенні і в деяких інших регіонах світу", - зауважив лідер "Народного фронту".

"Нам не здалося? Світ дійсно почув слова про "визнання ролі Росії". Яку саме роль Росії світу потрібно визнати і, очевидно, прийняти? Роль убивці, ката і загарбника? Яким чином нам слід зрозуміти слова президента Франції про те, що «м'яч» знаходиться і на стороні України? Невже?" - написав він.

Якщо є відповідь на ці запитання, то хотілося б почути і реакцію на інші, зазначив Яценюк: "Які цінності підтримують німецькі та французькі капіталовкладення в економіку Росії? Як такі дії відповідають санкційній політиці Заходу проти держави, яка свідомо порушує міжнародні норми і принципи?".

"Можливо, це допоможе вплинути на режим президента Путіна? Можливо, це зупинить агресію Росії проти України і Заходу? Можливо, це допоможе зупинити репресії проти українців і кримських татар на окупованих Росією територіях, а нам усім - звільнити Олега Сенцова й інших наших полонених? Можливо, це поверне до Росії демократію і здоровий глузд? Я дуже сумніваюся, що така політика допоможе в цьому", - підкреслив Яценюк.

"Але я не сумніваюся, що правда - на боці України. Для нашого народу Об'єднана Європа - це не проект бізнесу і комерційних інтересів. Для нас Об'єднана Європа - це цінності та принципи, яких хочемо досягти. Хочу вірити, що наші партнери розуміють мою думку", - додав лідер "Народного фронту".

Нагадаємо, 29-30 травня Штайнмаєр відвідає Україну з офіційним візитом. Планується обговорення широкого спектру питань двосторонньої та багатосторонньої співпраці, а також шляхів подальшої підтримки Німеччиною європейської та євроатлантичної інтеграції України. Також президент Петро Порошенко обговорить зі Штайнмаєром розміщення миротворців на Донбасі.

Раніше Штайнмаєр закликав не оголошувати Росію ворогом і не припиняти з нею діалог, "щоб дати зрозуміти Кремлю наслідки його дій для російсько-європейських відносин".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram