ГоловнаПолітика

Польща: під пам'ятником у Грушовичах не було останків бійців УПА

"Немає підстав стверджувати, що знайдено останки українців, немає підстав відновлювати пам'ятник".

Польща: під пам'ятником у Грушовичах не було останків бійців УПА
Фото: facebook/Павло Подобєд

Польський Інститут національної пам'яті заявив, що на цвинтарі в Грушовичах немає останків бійців УПА. Такий висновок експерти зробили після проведення археологічних і судово-медичних досліджень у місці, де раніше розташовувався пам'ятник УПА.

Про це пише "Радіо Польща".

Україна наполягала, що пам'ятник не можна було демонтувати, оскільки під ним містилися останки солдатів.

Відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни і політичних репресій Святослав Шеремета за підсумками проведених розкопок заявив, що з 18 виявлених поховань щонайменше три - це воїни УПА. На його думку, це достатня підстава для відновлення пам'ятника. "Отже, знищений пам'ятник УПА в Грушовичах не був символічним, а надмогильним, і тому повинен бути відновлений", - заявив він.

Заступник директора Інституту національної пам'яті Кшиштоф Швагжик, своєю чергою, заявив, що виявлені останки і предмети не підтверджують заяв української сторони. "Неможливо стверджувати, як це робить українська сторона, що знайдений німецький ґудзик часів Другої світової війни, а також тріщина в черепі одного з виявлених скелетів, свідчать, що це були члени УПА. Немає підстав стверджувати, що знайдено останки українців, тим паче немає підстав відновлювати пам'ятник. Я здивований вимогою української сторони відновити пам'ятник, який було встановлено нелегально, без задокументованої згоди польської сторони", - заявив він.

Швагжик зазначив, що роботи проходили за участю п'яти українських фахівців, серед них був Святослав Шеремета, стосовно якого було тимчасово припинено заборону на в'їзд до Польщі.

Нагадаємо, Україна наклала мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт щодо польських жертв після знищення пам'ятника УПА на кладовищі в Грушовичах у квітні 2017 року. Залишки зруйнованого пам'ятника в Польщі використовували для ремонту доріг.

У липні 2017 року хрест з пам'ятника відновили, але тепер він присвячений українцям, які в 1943-1945 роках рятували поляків від УПА.

15 травня польський інститут національної пам'яті повідомив про проведення розкопок для того, щоб з'ясувати, чи є на місці пам'ятника, присвяченого діяльності УПА, поховання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram