ГоловнаПолітика

Угорщина направила в НАТО пропозиції "нової політики" щодо України

В Альянсі підтвердили отримання документа, але переглядати політику не поспішають.

Угорщина направила в НАТО пропозиції "нової політики" щодо України
Фото: euromaidanpress.com

Офіційне звернення Угорщини з ініціативою перегляду програм підтримки України направлено генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу. Про це повідомляє штаб-квартира Альянска, пише "Європейська правда".

Згідно з інформацією, документ під назвою "Меморандум: Ініціатива створення нової політики НАТО щодо України" схвалено на урочистому першому засіданні оновленого уряду Угорщини на чолі з Віктором Орбаном.

Документ направлено з Будапешта керівництву НАТО і всім державам-союзникам.

"Українська держава ослабла до тієї міри, що тепер вона не здатна виконувати свої базові зобов'язання, в тому числі забезпечувати верховенство права і здійснювати ефективне економічне, соціальне і політичне управління", - йдеться в документі угорського уряду.

Підкреслюється, що Україна не досягла успіху, "незважаючи на безпрецедентний рівень політичної підтримки і фінансової допомоги". Також зазначено, що Україна "становить небезпеку для сусідів".

На підставі таких висновків Будапешт пропонує переглянути підтримку, яку НАТО надає Україні.

"Щоб зберегти стабільність в регіоні на східному кордоні Альянсу, НАТО має адаптувати свою політику щодо України до цих нових обставин", - йдеться в меморандумі.

При цьому звернення до НАТО містить норму з певними умовами: Будапешт готовий відмовитися від усіх своїх звинувачень, якщо Україна не буде застосовувати мовну норму закону про освіту для національних меншин країн-членів НАТО, в тому числі угорської меншини на Закарпатті.

Чиновник НАТО, підтвердив отримання офісом Столтенберга листа від Орбана, пояснив, що ідеї про радикальні зміни у відносинах з Києвом відсутні на порядку денному Альянсу. "НАТО надає Україні потужну політичну і практичну підтримку і не має планів змінювати цю ситуацію", - сказано в коментарі Альянсу.

У Брюсселі відзначили, що не коментуватимуть зміст угорських пропозицій, але - на відміну від уряду Орбана - запевнили, що бачать прогрес реформ. "В останні роки Україна здійснила суттєві реформи в секторі безпеки і оборони, а також у таких сферах, як охорона здоров'я, освіта і благополуччя населення. Важливо, щоб Україна продовжувала просуватися шляхом реформ", - відзначили в Альянсі.

Нагадаємо, 23 квітня Угорщина втретє заблокувала засідання комісії Україна-НАТО на рівні голів МЗС, висловлюючи таким чином претензії до мовної статті українського закону про освіту. У жовтні минулого року Будапешт ветував скликання засідання комісії НАТО-Україна, запланованого на 6 грудня. 20 березня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про намір заблокувати участь президента України Петра Порошенка в саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі в липні. Порошенко відповів, що не збирається скасовувати поїздку.

У квітні голова МЗС Польщі запропонував змінити формат зустрічей Україна-НАТО в зв'язку з блокуванням Угорщини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram