ГоловнаПолітика

У БПП заявили про загрозу бюджетної кризи в другій половині року

70 млрд гривень держвидатків вже профінансовано коштом місцевої влади.

У БПП заявили про загрозу бюджетної кризи в другій половині року
Иван Винник
Фото: Макс Левин

Один з постійних спікерів Блоку Петра Порошенка Іван Вінник заявив, що Міністерство фінансів нібито прорахувалося, верстаючи бюджет на 2018 рік, що може призвести до кризи неплатежів у другій половині року. "[Міністр фінансів] Данилюк розуміє, що у нас проблеми з наступним траншем. Данилюк зрозумів, що бюджет України на 2018 рік некоректно зверстаний - 70 млрд гривень коштів місцевих бюджетів уже використані в державному бюджеті. Тобто сума реального дефіциту, поки що він не позначається на казначейському рахунку, але в другій половині цього року ми можемо мати певні проблеми", - заявив Вінник у кулуарах парламенту в п'ятницю.

Він сказав, що "нікого не хоче лякати" затримками виплати пенсій, соціальної допомоги, зарплат бюджетникам, але в той самий час додав, що проблеми з бюджетом можуть стати очевидними вже з серпня-вересня.

"Загальна картина не дуже позитивна. Це особиста відповідальність центрального органу виконавчої влади, який відповідає за фінансову безпеку держави, - це Міністерство фінансів", - заявив Вінник.

Нагадаємо, на останньому засіданні уряду 23 травня між Олександром Данилюком і прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом відбулася сварка через відмову уряду призначати заступником міністра Яну Бугримову. Під час цієї перепалки Данилюк сказав, щоб на нього готували подання про відставку. При цьому сам звільнятися міністр не збирається.

Данилюка призначили в Кабмін Володимира Гройсмана у квітні 2016 року за квотою БПП. Влітку минулого року генеральний прокурор Юрій Луценко звернувся до Кабміну з проханням звільнити Данилюка у зв'язку з тим, що Державна фіскальна служба провела перевірку і підтвердила несплату міністром фінансів 700 тис. гривень податків. У відповідь на це Данилюк зажадав відправити у відставку Луценка нібито за саботаж розслідування щодо ПриватБанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram