ГоловнаПолітика

ЄІБ виділив Україні понад €200 млн на модернізацію електропідстанцій і доріг

Передбачено два кредити - на €136 млн і €75 млн.

ЄІБ виділив Україні понад €200 млн на модернізацію електропідстанцій і доріг
Фото: kmu.gov.ua

Європейський інвестиційний банк профінансує в Україні модернізацію електропідстанцій і підвищення безпеки дорожнього руху в низці міст.

Як повідомляють на сайті уряду, відповідні угоди були підписані в четвер у рамках візиту прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана в Брюссель.

Як повідомляють на сайті "Укренерго", підписано гарантійну угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком і фінансову угоду між ЄІБ та "Укренерго" на суму 136 млн євро. Ці кредитні кошти будуть спрямовані на фінансування проекту "Програма підвищення надійності підстанцій".

Проект передбачає комплексну заміну застарілого енергообладнання та повну автоматизацію 12 підстанцій південно-східного регіону України (підстанції 750 кВ "Південнодонбаська", підстанцій 330 кВ "Мелітопольська", "Нікопольська", "Прометей", "Кварцит", "Південна", "Першотравнева", "Кам'янська", "Дніпровська", "Павлоградська", "Запорізька", "Гірнича"). Йдеться про впровадження автоматизованих систем управління технологічними процесами, що дозволить керувати підстанціями дистанційно.

Цей проект є частиною комплексної програми автоматизації підстанцій, ухваленої "Укренерго" в січні. Фінансування програми передбачено коштом кредитів ЄІБ, ЄБРР, KfW і МБРР на загальну суму близько 408 млн євро.

Кредит надається під державні гарантії на 15 років з низькою процентною ставкою.

Також підписано меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським інвестиційним банком. Він передбачає, зокрема, реалізацію проекту "Підвищення безпеки автомобільних доріг у містах України" коштом позики на 75 млн євро у містах Дніпро, Львів, Одеса, Кам'янець-Подільський, Харків, Київ.

Спектр робіт - від безпосереднього оновлення доріг до будівництва велодоріжок, облаштування зупинок, заходів для зменшення викидів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram