ГоловнаПолітика

Аваков улаштував демарш послові Італії через маніпуляції поняттями у справі Марківа

У судових матеріалах йдеться про "громадянський конфлікт".

Аваков улаштував демарш послові Італії через маніпуляції поняттями у справі Марківа
Фото: http://mvs.gov.ua

Під час зустрічі з послом Італії в Україні Давіде Ла Чечилія міністр внутрішніх справ Арсен Аваков передав свою заяву з вимогою припинити "маніпуляцію поняттями і підміну смислів" у справі нацгвардійця Віталія Марківа.

"МВС України змушене вдатися до демаршу у вигляді заяви міністра з метою звернути увагу Італійської сторони на некоректне тлумачення італійським правосуддям низки ключових моментів, що може мати негативний вплив на прийняття судом об'єктивного рішення", - повідомляють на сайті МВС.

Заяву передано напередодні старту судового розгляду по суті справи Віталія Марківа в суді міста Ассізі, перше засідання якого призначено на 6 липня.

"У контексті офіційної політичної позиції, якої дотримується дружня нам Італія, італійське правосуддя не може оперувати сумнівною термінологією, в якій чітко простежується слід російської пропаганди", - сказав міністр на зустрічі з послом.

У переданій послу заяві Авакова, оприлюдненій на сайті МВС, міністр висловлює невдоволення тим, що в матеріалах слідства і численних документах суду є такі поняття, як "проросійські повстанці-сепаратисти", "громадянський конфлікт", "парамілітарні підрозділ паралельний армії", "агресія українського війська".

"На моє тверде переконання, італійське правосуддя повинно чітко стати на позицію про те, що в травні 2014 року військовослужбовець Національної гвардії України Віталій Марків перебував у районі Слов'янська в складі регулярних частин Міністерства внутрішніх справ (а не "парамілітарних структур" - як це фігурує у справі), виконуючи наказ про оборону суверенітету і територіальну цілісність держави", - зазначив міністр.

Він нагадав, що місце, де загинув італійський фоторепортер Андреа Роккеллі, в той час було епіцентром бойових дій.

"Андреа Роккеллі знав про це, однак, всупереч застереженням, які заздалегідь були оприлюднені Посольством Італійської Республіки в Україні, і без будь-якого узгодження (акредитації) з українською владою, самовільно вирушив у цю небезпечну для життя подорож, потрапивши в результаті під відкритий сепаратистами обстріл", - зазначив Аваков.

Нагадаємо, Марківа, який має громадянство України й Італії, заарештовано 30 червня минулого року в Болоньї за підозрою в умисному вбивстві Андреа Роккеллі на Донбасі 24 травня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram