ГоловнаПолітика

Курченко вперше потрапив під санкції РНБО

ОЗУ Курченка інкримінують розкрадання 18 млрд гривень.

Курченко вперше потрапив під санкції РНБО
Фото: sergeykurchenko.com

Олігарх Сергій Курченко вперше потрапив під санкції Ради національної безпеки і оборони України.

Як зазначає "Інтерфакс-Україна", згідно з рішенням РНБО, 2 травня 2018 року він потрапив у список фізичних осіб, щодо яких вводять обмежувальні заходи.

Санкції передбачають блокування активів (тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним йому майном); запобігання виведенню капіталів за межі України; заборону на участь у приватизації, оренді державного майна резидентами іноземної держави і особами, які прямо або побічно контролюються резидентами іноземної держави або діють в їх інтересах; повну або часткову заборону здійснення операцій з цінними паперами, емітентами яких є особи, щодо яких застосовані санкції відповідно до цього закону.

Крім того, згідно із санкціями, заборонено видавати Курченкові дозволи, ліцензії Національного банку України на здійснення інвестицій в іноземній державі, розміщення валютних цінностей на рахунках і вкладах на території іноземної держави та ін.

Санкції вводять на три роки.

Нагадаємо, що з лютого 2014 року Курченко перебуває за кордоном, у зв'язку з чим його оголошено в розшук. Йому заочно обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

В Україні Курченкові інкримінують 10 злочинних епізодів, сума розкрадань за якими оцінюється приблизно у 18 млрд гривень, а збитки - понад 14 млрд гривень. Дії Курченка кваліфіковано за ч.1 ст.255 (створення злочинної організації); ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 (крадіжка); ч.2 ст.15, ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 (замах на розкрадання), ч.4 ст.28, ч.3 ст.209 (відмивання доходів); ч.4 ст.28, ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво); ч.4 ст.28, ч.1 ст.366 (службове підроблення); ч.4 ст.28, ч.3 ст.212 (ухилення від сплати податків); ч.4 ст.28, ч.3 ст.358 (підробка документів, печаток) Кримінального кодексу.

Санкція найтяжчої з інкримінованих йому статей передбачає позбавлення волі на термін до 15 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram