ГоловнаПолітика

Судді приймають рішення в ліквідованих судах. Для цього треба бути дуже сміливим, - в.о. голови ВСУ

Гуменюк нагадує про критичну ситуацію в судах.

Судді приймають рішення в ліквідованих судах. Для цього треба бути дуже сміливим, - в.о. голови ВСУ
Фото: Макс Требухов

Громадяни можуть підважити легітимність чинних судів. Про це заявив в.о. голови Верховного Суду України Василь Гуменюк в інтерв'ю LB.ua.

"Ми хочемо, щоб у нашій державі всі почали діяти в рамках Конституції. Важливо, щоб судді не боялися приймати рішення. На сьогодні склалася дуже критична ситуація: понад три тисячі вакансій у судах, справи не розглядаються. Ба більше: судді приймають рішення в ліквідованих судах. Для цього треба бути дуже сміливим", - сказав він.

"Наприкінці минулого року президент ліквідував усі суди. Іншими указами він створив суди, але, по суті, у них ще немає суддів. Тому легітимність чинних судів може бути поставлена під сумнів громадянами. Якщо Європейський суд почне розглядати справи з цього приводу, то виникне питання про легітимність судів, створених відповідно до вимог закону, на яке йому (президенту - LB.ua) доведеться відповідати", - додав Гуменюк.

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року президент Петро Порошенко підписав укази про ліквідацію місцевих судів і створення окружних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram