ГоловнаПолітика

Голова Верховного Суду: Я не планувала для себе такої роботи

Участь у конкурсі до ВС була для Данішевської своєрідним викликом.

Голова Верховного Суду: Я не планувала для себе такої роботи
Фото: Макс Требухов

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зазначає, що не планувала зайняти цю посаду. Про це вона сказала в інтерв'ю LB.ua.

"Я не висувала своєї кандидатури, але отримала такі пропозиції від колег. Я не була знайома тоді з усіма суддями, тим паче - не пам'ятала їхніх імен. Після третього засідання нашого суду (Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду - LB.ua) до мене підійшов спочатку один, потім інший суддя з пропозицією висунути мою кандидатуру. Це були судді, які прийшли до Верховного Суду не з судової системи. Спочатку я відмовлялася, бо не планувала для себе такої роботи", - сказала Данішевська.

"Потім мені стало зрозуміло, чому саме до мене звертаються з такою пропозицією. Мабуть, судді шукали того, хто влаштував би: і того, хто давно працює в системі, і того, хто вперше до неї потрапив. З багатьма кар'єрними суддями я була знайома раніше, а новачки в судовій системі, ймовірно, хотіли обрати керівника не із системи", - додала вона.

Суддя також пояснила, чому вирішила повернутися в судову систему: "Це був своєрідний виклик для мене. Суспільство вимагало оновлення суддівського корпусу, згодом почалася судова реформа. Я довгий час працювала у сфері економічних реформ, тісно комунікувала з господарськими судами, де раніше сама працювала. Ми проводили навчання для суддів, роз'яснюючи їм особливості економічних реформ, щоб вони могли реагувати на них. Мені здавалося, я знаю, що потрібно змінити в судах, у свідомості суспільства, стереотипи подолати. У мене не було потреби чи в посаді судді Верховного Суду, чи в матеріальному забезпеченні. Але після певних роздумів я вирішила все ж подати документи на конкурс. Правда, весь рік проходження конкурсу роздумувала, навіщо я це зробила (посміхається - LB.ua)".

Нагадаємо, Валентина Данішевська стала головою Верховного Суду 30 листопада минулого року. Вона працювала суддею дев'ять років. З 2011 року очолила Центр комерційного права, займалася адвокатською діяльністю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram