ГоловнаПолітика

Порошенко розповів про поправки до Конституції щодо статусу Криму

Президент отримає право вводити в Криму особливий режим управління.

Порошенко розповів про поправки до Конституції щодо статусу Криму
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко повідомив, що зміни в Конституцію в частині закріплення кримськотатарської національної автономії будуть оприлюднені найближчим часом.

Про це він сказав під час виступу на заходах, присвячених Дню боротьби за права кримськотатарського народу і Дню пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, повідомляють на сайті голови держави.

"За рік робоча група, створена Конституційною комісією, напрацювала пропозиції щодо змін до розділу Х Конституції України. Вони повинні закріпити невід'ємне право кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення в складі незалежної Української держави. Саме таке право група пропонує визнати джерелом особливого статусу Кримської автономії як невід'ємної складової частини єдиної України", - зазначив Порошенко.

За його словами, залучені експерти, науковці та представники громадськості зазначають, що їх пропозиції спрямовані на забезпечення рівних прав і свобод усіх громадян України, незалежно від етнічного походження, які будуть проживати у звільненому від російських загарбників українському Криму. "Усі разом вони обиратимуть представницький орган Кримської автономії, який робоча група пропонує назвати кримською Радою", - додав президент.

За його словами, особливості обрання депутатів - представників кримськотатарського народу - робоча група пропонує визначити окремим законом.

"У разі виникнення в Криму ситуації, яка становитиме реальну загрозу державному суверенітету або територіальній цілісності України, члени робочої групи пропонують надати президенту України право "вводити в Криму особливий режим управління шляхом призначення спеціального державного чиновника з одночасним припиненням відповідних повноважень влади Кримської автономії", - додав президент.

"Я очікую, що робоча група остаточно схвалить ці пропозиції, часу було для цього достатньо, і передасть їх найближчим часом на розгляд Конституційної комісії", - зазначив він.

Порошенко прогнозує, що процес внесення змін до Конституції з цього питання буде складним.

"Ми всі розуміємо, що дискусія буде непростою. У мене немає ніяких ілюзій. Особливо, коли дійде до парламентської зали. І повинні чітко вже сьогодні сформулювати свою позицію, своє бачення на майбутнє, в якому Крим неодмінно повернеться в Україну", - зазначив він.

Порошенко вважає, що такі правки посилять юридичні позиції України в питанні відновлення державного суверенітету України над кримським півостровом.

Нагадаємо, у вересні 2016 року Верховна Рада затвердила рекомендації Президенту, згідно з якими в Конституції України повинна з'явитися Кримськотатарська Автономна Республіка замість Автономної Республіки Крим.

Конституційна комісія створила робочу групу щодо статусу Криму в травні 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram