ГоловнаПолітика

Порошенко написав статтю для німецької газети про "Північний потік-2"

"Інвестиції в "Північний потік-2"- це інвестиції в розпад Європи".

Порошенко написав статтю для німецької газети про "Північний потік-2"
Фото: facebook.com/svyatoslav.tsegolko

Впливова німецька газета Frankfurter Allgemeine надрукувала колонку президента Петра Порошенка про трубопровід "Північний потік-2".

Переклад статті в своєму  фейсбуці оприлюднив прес-секретар президента Святослав Цеголко.

Порошенко закликав уникати будь-якою ціною "помилок історичного масштабу з немислимими наслідками".

"Одна з таких трагічних історичних помилок на сьогодні - це "Північний потік-2". Абсолютно геополітичний проект Кремля, який не має нічого спільного з економічними та діловими інтересами і має на меті, перш за все, знищення єдності Європи, а згодом її підкорення. Це завжди було ідеологією російської енергетичної політики. Сьогодні немає підстав вважати інакше - поки російську агресію проти України і Заходу не буде фактично зупинено, а Кремль не почне поважати міжнародний закон і порядок. Кожен день жорстоких обстрілів на Донбасі і порушення прав людини в окупованому Криму підтверджують, що цього, на жаль, ще не відбувається", - зазначив український президент.

"За нинішніх обставин будь-який пан'європейський проект з Кремлем з масштабом і амбіціями "Північного потоку-2" буде умиротворенням агресора, а не проявом нашої сили. Як тільки "Північний потік-2" буде наповнений російським газом, який транспортується за межами Східної Європи і України, Кремль не буде утримуватися від ще більш жорстокого наступу на наші спільні цінності. Навіть гірше, це дасть Росії перевагу", - додав він.

"Значні дивіденди, засновані на порожніх обіцянках Кремля, не є належними аргументами для ведення справ з Росією. Не плекайте ніяких ілюзій, Росія подаватиме будівництво "Північного потоку-2" як запрошення повернутися до ведення справ, ніби нічого не сталося - довгоочікуваного фактора, який повністю змінить ситуацію для Кремля. Водночас багато хто в Європі і за її межами будуть оскаржувати таке запрошення і розглядатимуть проект як поганий крок, який годує звіра. Не вірте в те, що "Газпром" має намір дотримуватися угод. Його надійність уже значно скомпрометована. І останній приклад - невизнання "Газпромом" рішення Стокгольмського арбітражу на користь України. Важко бути надійним партнером, коли ви покликані бути енергетичним важелем Кремля в його геополітичних іграх", - зазначив Порошенко.

"Таким чином, інвестиції в "Північний потік-2" - це інвестиції в розпад Європи. Чи справді Європа так потребує ще одного газопроводу з Росією? Приймаючи рішення щодо цього проекту, Європа має вибір: виступати на користь того, хто хоче бути єдиним з Європою, або ... побудувати непотрібний трубопровід, що з'єднує Європу з тими, хто відкрито зневажає Європу", - підсумував він.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко назвав "Північний потік-2" політичним хабарем за лояльність до Росії.

Німеччина вже видала всі дозволи на будівництво газопроводу "Північний потік-2" по дну Балтійського моря. Потрібні дозволи ще кількох країн.

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що після побудови "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" транзит газу через Україну знизиться в десять разів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram