ГоловнаПолітика

Рада зберегла "презумпцію незгоди" в новому законі про трансплантацію органів

Закон покликаний збільшити кількість операцій з пересадки органів.

Рада зберегла "презумпцію незгоди" в новому законі про трансплантацію органів
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада ухвалила новий закон про трансплантацію органів, зберігши норму про те, що донор має надавати на неї письмовий дозвіл.

За прийняття відповідного законопроекту №2386а-1 в цілому проголосували 255 депутатів за мінімально необхідних 226.

"Презумпція незгоди" є і в чинному законі про трансплантацію органів, ухваленому 1999 року. 2015 року МОЗ виступало за введення "презумпції згоди", але ця ідея не здобула підтримки в профільному комітеті Ради.

Потребу ухвалення нової редакції закону автори документа Ольга Богомолець, Оксана Корчинська та Оксана Продан обґрунтували низкою застарілих і недосконалих норм, що заважають операціям з пересадки органів.

Новий закон передбачає, що людина, котра побажала стати донором після смерті, має дати письмову згоду, дані про що будуть занесені в Єдину державну інформаційну систему трансплантації. Ця інформація буде конфіденційною. При цьому згода на трансплантацію може бути відкликаною.

Якщо людина жодним чином не висловила своєї волі за життя, опитуватимуть його родичів - чоловіка, дітей, батьків, рідних братів і сестер.

Один з лідерів фракції БПП Сергій Березенко розповів журналістам у кулурах, що законопроект створює умови для збільшення операцій з пересадки органів.

"На сьогодні донором можуть бути всі занесені до реєстру, хто дав особисту згоду. Діятиме презумпція незгоди: кожен громадянин є не згодним віддати свої органи реципієнту, поки не написав згоду. Це прибере спекуляції на тему, що людей позбавлятимуть життя, щоб забрати органи. [...] Ми прийняли рішення, що Україна ще не готова, ми ще не настільки свідомі, щоб ухвалювати презумпцію згоди", - вважає Березенко.

"Друге, у результаті, якщо сталася ДТП і це призвело до загибелі, родичі мають право швидко прийняти рішення і передати серце, нирку тому реципієнту, який чекає та є в реєстрі", - додав Березенко.

У законопроекті також прописано заборону на вилучення органів військових, загиблих у зоні Операції об'єднаних сил.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram