ГоловнаПолітика

Рада пропонує змінити норми КПК про експертизу причин смерті

"Зараз з приводу кожної експертизи слідчий повинен звертатися до суду, а не безпосередньо до експерта, як раніше".

Рада пропонує змінити норми КПК про експертизу причин смерті
Фото: capital.ua

Верховна Рада підтримала за основу законопроект №8116 про підстави проведення експертизи.

За це з третього разу проголосували 235 народних депутатів, передає "112 Україна".

"Зараз з приводу кожної експертизи слідчий повинен звертатися до суду, а не безпосередньо до експерта, як це було раніше. Це призводить до того, що, наприклад, якщо загинула людина і є ознаки того, що вона загинула насильницькою смертю, раніше слідчий міг звернутися до експерта того ж дня, а той наступного дня - провести свою експертизу. Сьогодні слідчі звертаються до судді, це займає 5-7 днів. Тіло людини, яку хочуть поховати рідні, перебуває в морзі, який не завжди обладнаний для цього", - пояснив секретар комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Антон Геращенко.

Відзначають, що поправку озвучила нардеп, представник того ж комітету Тетяна Юзькова.

"Ми пропонуємо в ст. 243 КПК у ч. 3 виключити останній пункт, який зобов'язує призначати судово-медичну експертизу в разі встановлення причин смерті. Ми проголосуємо за це. В такому випадку ми вирішимо питання про встановлення і термінів проведення судово-медичної експертизи трупів", - сказала вона.

Нагадаємо, 3 жовтня 2017 року Рада затвердила Закон "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" (реєстраційний №6232 від 06.06.2017), який змінив порядок проведення експертизи в кримінальному провадженні.

15 березня 2018 року вказані зміни набули чинності, що призвело до блокування функціонування правоохоронних органів і можливості розслідування кримінальних проваджень. Так, генеральний прокурор Юрій Луценко звертався до народних депутатів із закликом затвердити законодавчі зміни для запобігання колапсу в кримінальних розслідуваннях. Того ж дня Рада відмовилася скасувати скандальні поправки в КПК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram