ГоловнаПолітика

У Криму в другій кримінальній справі проти Балуха допитали свідків звинувачення

Свідки розійшлися в своїх свідченнях.

У Криму в другій кримінальній справі проти Балуха допитали свідків звинувачення
Владимир Балух
Фото: facebook.com/crimeahrg

16 травня в підконтрольному РФ Роздольненському райсуді Криму допитали свідків звинувачення в другій кримінальній справі стосовно Володимира Балуха. Його звинувачують в дезорганізації роботи Роздольненського ІТТ (ч 2 ст 321 КК Росії) .Під час засідання допитали співробітників ізолятора, начальник якого Валерій Ткаченко заявив, що активіст напав на нього під час перебування в ІТТ в серпні 2017 року. Свідки розійшлися в своїх свідченнях, повідомляє кореспондент LB.ua.

Співробітник поліції Мамбетов, який чергував в ізоляторі під час інциденту, розповів, що того дня співробітник ІТТ Тішин і начальник ізолятора Ткаченко зайшли в камеру Балуха. Тішин скомандував представитися, Балух відмовився, заявивши, що не поважає співробітників ІТТ. Після цього активіста вивели з камери, Мамбетов провів у ній обшук. Потім Балух, Тішин і Ткаченко знову зайшли в камеру, після чого був крик начальника: "Що ти робиш?"

"Ткаченко вийшов з камери, його форма була в якійсь маслянистій рідині", - розповів Мамбетов. При цьому самого інциденту він не бачив, інших конфліктних ситуацій з Балухом не згадав. На питання адвоката Тараса Омельченка, чи били Балуха в ізоляторі, Мамбетов відповів: "Ми не гестапо, людей не б'ємо і не ображаємо. До всіх утримуваних ставимося однаково, їх вину визначає суд".

Співробітник Роздольненського ІТТ Шубін в показаннях заявив, що Балух "хотів напасти" на Ткаченка, але конвой "тримав" активіста, чим не дозволив цього зробити.

"Якби нас не було, могла б бути бійка", - сказав він. Шубін не зміг згадати, чи між Балухом і Ткаченком відбувалися конфлікти.

Співробітник Роздольненського ІТТ Карпун пояснив, що в камері між Балухом і Ткаченком сталася "розмова на підвищених тонах". Самого інциденту Карпун не бачив, а начальник ІТТ вийшов з камери вже забруднений якоюсь рідиною. На питання адвоката Омельченка, чи чув він про напад в ізоляторі того дня, свідок відповів: "Не було ніякого нападу". Також Карпун заявив, що ніяких порушень порядку, крім відмови заводити руки за спину, Балух не здійснював.

Заступник начальника Роздольненського ІТТ Тішин в показаннях заявив, що інцидент між Балухом і Ткаченком не вплинув на роботу установи, для сигналу тривоги підстав не було. Також він підтвердив, що конфлікти між підсудним і начальником ізолятора були і раніше.

"Були словесні перепалки. Але це не впливало на роботу ІТТ", - сказав Тішин.

Нагадаємо, другу кримінальну справу стосовно Володимира Балуха завели в серпні 2017 року, після того, як активіст і його адвокати подали скаргу в поліцію на незаконні дії начальника Роздольненського ІТТ Валерія Ткаченка, який ображав і вдарив Балуха. У відповідь Ткаченко також подав скаргу. Слідчий комітет РФ 22 серпня 2017 року порушив кримінальну справу проти активіста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram