ГоловнаПолітика

Галасюк: бюджетний ефект від "металургійного закону" становить понад 1 млрд грн на рік

Тільки за перший рік дії вдалося зберегти 35 тис. робочих місць.

Галасюк: бюджетний ефект від "металургійного закону" становить понад 1 млрд грн на рік

Експерти оцінюють позитивний бюджетний ефект від "металургійного закону" на суму більш ніж 1 млрд грн на рік. Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook голова комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк.

При цьому нагадав, що в липні 2015 року з метою ліквідації дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку для першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об'єктів інфраструктури парламент ухвалив закон про тимчасове підвищення експортного мита на металобрухт з 10 до 30 євро за тонну.

Завдяки закону тільки за перший рік дії вдалося зберегти 35 тис. робочих місць і $1,6 млрд валютної виручки, втричі збільшити митні надходження від експорту брухту і скоротити дефіцит брухту для підприємств на 40%. У 2017 році парламент продовжив дію "металургійного закону" ще на рік.

"Однак зараз ситуація загострюється - металобрухт у світі дорожчає і нинішня ставка вивізного мита (30 євро/т) поступово перестає виконувати свою захисну роль (частка в ціні зменшилася з 19% в 2016-му до 13% у 2017 році). Тому новим "металургійним законопроектом" №8226 ми пропонуємо підвищити мито до 42 євро/т і продовжити його на 3 роки", - нагадав голова комітету ВР.

"Такий розмір мита відповідає адвалорній ставці 20% при рівні цін 2017 року. У Китаї, до речі, мито 40%, в Індії - понад 35%, в Пакистані - 25%, а в Казахстані донедавна діяв закон про повну заборону експорту металобрухту", - додав він.

Галасюк також зазначив, що "металургійний законопроект" №8226 підпадає під дозволені винятки в угоді СОТ.

"Позитивний бюджетний ефект "металургійного закону" оцінюється експертами в понад 1 млрд грн/рік. Комітет з питань промислової політики і підприємництва рекомендував прийняти законопроект №8226 в цілому. Сподіваюся, що парламентарії і цього разу стануть на бік національних інтересів України і проголосують за вітчизняну промисловість, економіку та суспільний добробут", - резюмував він.

Як повідомляв 5.UA, завдяки дії першого "металургійного закону" в Україні збільшилися поставки сировини для вітчизняних метпідприємств і ліквідовано критичний дефіцит брухту чорних металів на внутрішньому ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram