ГоловнаПолітика

СБУ попередила спробу викрадення росіянина за $23 тис. з метою вивезення його з України в Росію

Громадянин РФ у 2014 році переїхав в Україну на знак незгоди з агресивною політикою Кремля.

Співробітники Служби безпеки України затримали групу підозрюваних у спробі викрадення громадянина Росії за 23 тис. доларів з метою вивезення його з території України в РФ.

Про це інформує прес-центр СБУ.

"Співробітники контррозвідки СБ України під час багатоетапної операції попередили спробу російських спецслужб викрасти з території нашої країни громадянина РФ, який у 2014 році переїхав в Україну на знак незгоди з агресивною політикою Кремля", - йдеться у повідомленні.

Фото: прес-центр СБУ

Оперативники СБУ встановили, що для переправлення росіянина на територію РФ представники російських спецслужб найняли групу жителів Харківської області на чолі з колишнім співробітником міліції. Зазначається, що підозрювані періодично працювали на території РФ, раніше вже були засуджені за насильницькі злочини в Україні і притягалися до адміністративної відповідальності у Росії.

"Для виконання "брудної" роботи, а саме викрадення росіянина за місцем його проживання та передавання у домовленому місці на території Харківської області ватажок зловмисників за винагороду у розмірі 23 тис. доларів найняв представників місцевого криміналітету", - йдеться в повідомленні.

Після викрадення з використанням снодійних препаратів росіянина планувалося переправити через державний кордон України на територію Росії для передавання представникам спецслужб РФ. Українським правоохоронцям вдалося попередити викрадення росіянина. Вони затримали всіх учасників злочинної групи під час розрахунку з безпосередніми викрадачами і спроби вивозу росіянина.

Фото: прес-центр СБУ

У підозрюваних вилучено 23 тис. доларів, отримані від спецслужб РФ за виконання злочинного завдання, і засоби зв'язку з російськими кураторами.

Здійснюються відповідні заходи в рамках кримінального провадження щодо ч. 1. ст. 111 (державна зрада) і ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу. Вирішується питання про оголошення затриманим підозри у вчиненні злочину та обрання щодо них судом запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram