ГоловнаПолітика

СБУ обшукала в Одесі компанію, спійману на контрабанді пального з Лівії

Спецслужба запевняє, що запобігла застосуванню санкцій проти України.

СБУ обшукала в Одесі компанію, спійману на контрабанді пального з Лівії
Фото: marinetraffic.com

Співробітники Служби безпеки України викрили незаконну експлуатацію орендованого державного морського судна, через яке в акваторії Лівії затримали 14 українських моряків.

"Теплохід "Рута", власником якого є Мінінфраструктури України, 2003 року на підставі договору оренди був переданий іноземній судноплавній компанії. Правоохоронці встановили, що в лютому 2017-го зловмисники підробили дозвільні та реєстраційні документи на право експлуатації судна, що дозволило їм незаконно підняти на "Руті" український прапор і організувати нелегальний експорт партії пального з Лівії з порушенням вимог резолюції ООН", - повідомляють на сайті спецслужби.

У квітні 2017-го судно затримала берегова охорона ВМС Лівії разом з екіпажем - 14 громадянами України.

У рамках відкритого кримінального провадження оперативники Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ встановили організаторів угоди. Співробітники спецслужби спільно з Нацполіцією провели обшуки в Одесі в представництві офшорної компанії, яка експлуатувала судно, для документування факту зловживання повноваженнями посадовими особами фірми.

"Виявлені правоохоронцями матеріали будуть сприяти поверненню затриманих членів екіпажу і судна "Рута", а також попередять застосування до України міжнародних санкцій, які можуть негативно вплинути на імідж держави", - сказано в повідомленні.

СБУ спільно з Міністерством закордонних справ, Мінінфраструктури та іншими відомствами докладуть усіх зусиль для якнайшвидшого звільнення моряків.

Нагадаємо, арештований у територіальних водах Лівії танкер "Рута" перебуває на балансі держпідприємства "Одеський морський торговельний порт". Судно перевозило дизельне паливо з Лівії на Мальту.

З 2005 року судно "Рута" передано компанії-фрахтувальнику Manchester Shipping S.A.

Слідство в порушеній у Лівії кримінальній справі щодо затримання судна завершено, матеріали передано в лівійський суд. Україна має намір повернути судно в державну власність.

Танкер "Рута" збудували в Болгарії 1989 року. Довжина судна становить 77,5 метра, ширина - 14,5 метра, дедвейт - 3,33 тис. тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram