ГоловнаПолітика

Україна отримає перші компенсації за кримські активи впродовж півроку, - МЗС

Заступник міністра закордонних справ упевнена, що всі компенсації будуть виплачені.

Україна отримає перші компенсації за кримські активи впродовж півроку, - МЗС
Фото: www.048.ua

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль очікує, що протягом півроку всі українські компанії, які подали в 2015-2016 роках позови до Росії за втрачені активи в анексованому Росією Криму, отримають компенсацію.

Про це вона сказала в інтерв'ю "5 каналу", передають Українські Новини.

"Ми очікуємо, що протягом півроку всі компанії, які подали (позови) в 2015-2016 роках одержать компенсацію. Оскільки перший етап, що стосувався юрисдикції, а саме відповідальності Росії за інвестиції, зроблені в Криму пройшов з позитивним результатом і всі позивачі до Росії отримали позитивні висновки арбітражів, що Росія... як країна-окупант, яка здійснює контроль Криму, несе відповідальність за всі інвестиції зроблені в Криму до окупації", - сказала вона.

При цьому Зеркаль зазначила, що рішення Третейського Суду в Гаазі про виплату 159 млн доларів компенсації за втрачені активи в Криму, - це перша фіксація суми, яку Росія повинна компенсувати тим інвесторам, котрі подали позов.

Вона висловила впевненість, що ця компенсація буде виплачена.

"Компенсація буде в будь-якому разі, усе, що вони б не говорили, це вони говорять лише виключно для того, щоб "зберегти обличчя", - додала Зеркаль.

Нагадаємо, третейський Суд у Гаазі зобов'язав Росію виплатити 159 млн доларів компенсації колишньому голові правління Приватбанку Олександрові Дубілету і ще 18 українським компаніям за втрачені активи в анексованому Росією Криму.  

2017 року стало відомо, що Генеральна прокуратура скерувала інформацію до Міжнародного кримінального суду (Гаазький трибунал, Нідерланди) про незаконне привласнення Росією українського приватного й державного майна в анексованому Криму.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram