ГоловнаПолітика

Порошенко, Меркель і Макрон домовилися про зустріч у "нормандському форматі"

Український Президент докладно розповів про ситуацію на Донбасі.

Порошенко, Меркель і Макрон домовилися про зустріч у "нормандському форматі"
Фото: facebook.com/svyatoslav.tsegolko

Президент Петро Порошенко, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон обговорили питання звільнення українських військовослужбовців з полону бойовиків на Донбасі та політв'язнів з російських в'язниць.

Про це розповів глава Української держави під час брифінгу за результатами зустрічі з лідерами ФРН і Франції в Аахені, повідомляє Укрінформ.

"Обговорили й гуманітарний компонент, включаючи обмін заручниками, що утримуються на окупованій території, включаючи українських військовослужбовців, і політичних в'язнів, яких незаконно утримують у Росії. Були чітко названі прізвища", - наголосив Порошенко.

За словами українського президента, керівники Франції та Німеччини підтримують позицію України про неможливість виконання Мінських домовленостей без уведення миротворчої місії ООН.

"Компонент безпеки Мінських домовленостей, як показує практика, неможливо виконати без повноцінної миротворчої місії на окупованому українському Донбасі. Хотів би відзначити, що й канцлер Німеччини, і Президент Франції підтримали цю позицію України, так само, як це зробили й наші американські партнери", - сказав він.

Президент поінформував лідерів Німеччини та Франції про ескалацію бойових дій з боку російсько-терористичних військ на Донбасі.

Глави держав також узгодили позиції щодо підготовки порядку денного зустрічі в "нормандському форматі", яка може відбутися в Парижі. Порошенко наголосив, що потрібно якісно підготувати порядок денний зустрічі, щоб забезпечити ефективні перемови в зазначеному форматі.

Нагадаємо, 9-10 травня Порошенко перебуває з робочим візитом у Німеччині, де зустрічається з Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном. Через тиждень, 18 і 23 травня, лідери європейських держав зустрінуться з президентом РФ Володимиром Путіним для узгодження чергових перемов у "нормандському форматі".

Востаннє зустріч у "нормандському форматі" на вищому рівні відбувалася в жовтні 2016 року в Берліні. Після цього контакти тривають на робочому рівні.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram