ГоловнаПолітика

НАБУ звинуватило САП у поширенні неправдивих відомостей щодо справи Охендовського

Франція і Німеччина нібито відмовилися виконувати запити НАБУ.

НАБУ звинуватило САП у поширенні неправдивих відомостей щодо справи Охендовського
Фото: Сергей Нужненко

Спеціалізована антикорупційна прокуратура поширює неправдиві відомості про відповіді іноземних колег на запити у справі голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського.

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України.

"САП, з невідомих для НАБУ причин, поширює відомості, які не відповідають дійсності. Мова йде про те, що нібито "отримані відповіді німецької та французької сторін про повну відмову від виконання запитів у зв'язку з відсутністю ознак злочину і матеріали австрійської сторони, якими доказів протиправної поведінки голови ЦВК не отримано", - йдеться у повідомленні на сторінці НАБУ у фейсбуці.

У бюро наголошують, що "насправді, у відповідь на запит НАБУ компетентні органи Франції повідомили, що потребують певних уточнень та роз'яснень з приводу запиту".

"З метою забезпечення подальшого виконання запиту Національним бюро невідкладно скерована в центральний орган Французької Республіки додаткова інформація", - додали у НАБУ.

Що стосується запиту НАБУ в Німеччину, то за інформацією бюро, отримана інформація про його перебування на узгодженні з відповідними підрозділами Федерального уряду ФРН, оскільки згаданий запит Національного бюро "має особливе значення".

"НАБУ переконане, що нехтування фактами з боку органу процесуального нагляду не тільки не додає авторитету новим антикорупційним органам України, але й може зашкодити розслідуванню корупційних злочинів. Такі заяви САП кидають тінь не тільки на Національне бюро, але і компетентні органи інших держав", - йдеться у повідомленні.

Раніше цього дня САП заявила, що наразі досудове розслідування у провадженні щодо "справи Охендовського" вдруге зупинено прокурором до отримання відповідей на міжнародно-правові доручення, про що доведено до відома детективів і неодноразово повідомлялося громадськості.

У САП нагадали, що доручення про міжнародну правову допомогу були скеровані в Німеччину, Австрію, Францію, Великобританію, Польщу і Сполучені Штати Америки.

"Зараз отримані відповіді лише на чотири з них, зокрема відповіді німецької та французької сторін про повну відмову від виконання запитів у зв'язку з відсутністю ознак злочину і матеріали австрійської сторони, якими доказів протиправної поведінки голови ЦВК не отримано", - наголошується в повідомленні.

11 квітня Солом'янський районний суд Києва скасував постанову керівника САП Назара Холодницького про зупинення досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою голови ЦВК Михайла Охендовського в отриманні неправомірної вигоди.

9 червня 2017 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура зупинила розслідування у справі голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського до отримання відповідей щодо міжнародної правової допомоги в рамках досудового розслідування від інших держав.

13 грудня минулого року детективи НАБУ повідомили голові ЦВК Михайлу Охендовському про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 і ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України ("Одержання хабара у великому і особливо великому розмірах особою, що займає особливо відповідальне становище").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram