ГоловнаПолітика

Суд у Павлограді відхилив клопотання захисту бразильця Лусваргі про відведення

Йому "відмовляють в наданні пам'ятки про права та обов'язки обвинуваченого на мові, яку він розуміє і якою володіє".

Суд у Павлограді відхилив клопотання захисту бразильця Лусваргі про відведення
Фото: Макс Требухов

Колегія суддів Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області відмовила в задоволенні третього клопотання адвоката Валентина Рибіна про відведення всього складу суду у справі бразильця Рафаеля Маркуса Лусваргі.

Відповідне рішення оголосив головуючий суддя, повідомляє Укрінформ.

"Колегія суддів вирішила відмовити в задоволенні клопотання", - сказав головуючий суддя Сергій Тимченко.

Раніше адвокат Лусваргі Валентин Рибін заявив клопотання про відведення усього складу суддів на підставі того, що його підзахисному "відмовляють в наданні пам'ятки про права та обов'язки обвинуваченого на мові, якою він розуміє і якою володіє".

Перед тим суд оголосив годинну перерву в засіданні, щоб перекладач міг перевести для Лусваргі пам'ятку про права та обов'язки обвинуваченого.

Після перерви суд продовжив засідання, проте перекладач повідомила, що їй не вистачило години, щоб зробити переклад пам'ятки, і заявила, що сьогодні вона цього робити не буде, тому що втомилася.

Зараз обвинуваченому вручена пам'ятка про права та обов'язки обвинуваченого українською мовою і її усно переводять Лусваргі під час засідання суду.

Повідомляється, що це вже третє клопотання адвоката. Перше стосувалося відводу колегії суддів, яке не було задоволено, друге - відведення головуючого судді Наталії Самоткан, яке суд задовольнив і був призначений новий суддя Сергій Тимченко.

Нагадаємо, 4 травня націоналісти затримали Лусваргі в Києві біля бразильського посольства і передали його СБУ.  Того ж дня в спецслужбі повідомили, що проводять з Лусваргі процесуальні дії, а столична прокуратура заявила, що наполягатиме на арешті бразильця.

33-річний Рафаель Лусваргі приїхав на Донбас на початку осені 2014 року. Через рік бразилець покинув Донбас, а ще через рік, у жовтні 2016 року, був затриманий СБУ в аеропорту "Бориспіль".

Лусваргі був засуджений вже в січні 2017 року до 13 років в'язниці. Однак в серпні 2017 вирок бразильському бойовику скасували і призначили новий розгляд справи. У грудні 2017 року Лусваргі випустили з-під варти під особисте зобов'язання, за яким він не міг виїжджати за межі Києва, повинен був повідомляти суду про зміну свого місця проживання, а також з'являтися до суду на першу вимогу.

3 травня 2018 року з'ясувалося, що Лусваргі живе в Свято-Покровському Голосіївському монастирі Української православної церкви (Московський патріархат).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram