ГоловнаПолітика

Троє сенаторів США звернулися до Луценка за роз'ясненнями про перебіг справи Манафорта

Американських законодавців збентежив матеріал у "The New York Times".

Троє сенаторів США звернулися до Луценка за роз'ясненнями про перебіг справи Манафорта
Юрий Луценко
Фото: Макс Требухов

Троє сенаторів з Демократичної партії США написали лист генеральному прокурору Юрію Луценку з проханням надати пояснення інформації, викладеної в матеріалі видання "The New York Times" про те, як Київ нібито вирішив "поставити на паузу" розслідування щодо Пола Манафорта, щоб не гнівити президента Дональда Трампа.

Звернення опубліковане на сайті Сенату США. Його підписали законодавці Роберт Менендес, Патрік Легі і Річард Дурбін.

"Пишемо вам, щоб висловити стурбованість з приводу повідомлень про те, що ваш офіс зробив кроки, що перешкоджають розслідуванню спецпрокурора США Роберта Мюллера", - йдеться у відкритому листі.

При цьому сенатори наголосили, що така спірна інформація не повинна вплинути на двостороннє співробітництво в юридичних питаннях, і нагадали, що спільне розслідування "російської справи" має значення не тільки для Мюллера, але і для розкриття схем часів Януковича.

Сенатори задають в листі три питання офісу Луценка:

1.Чи робила ГПУ будь-які кроки, які завадили б розслідуванню Мюллера? Якщо так, чому?

2.Чи підбивав хто-небудь з адміністрації Трампа українську владу або окремих чиновників не співпрацювати з Мюллером?

3.Чи обговорювалося в будь-якому контексті розслідування Мюллера при спілкуванні українського і американського уряду (і окремих чиновників), включаючи час зустрічі президентів Трампа і Порошенка в Нью-Йорку в 2017 році?

Тим часом у Генпрокуратурі оприлюднили копію відповіді ГПУ кореспондентам "The New York Times", зазначивши, що вона була відправлена 20 квітня 2018 на запит журналістів видання.

Нагадаємо, раніше Луценко заявив, що Генпрокуратура не може завершити розслідування проти колишнього радника екс-президента Віктора Януковича і колишнього голови передвиборної кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта в зв'язку з тим, що не отримала необхідну інформацію від ФБР.

Восени минулого року керівник департаменту спецрозслідування ГПУ Сергій Горбатюк говорив, що Манафорт фігурує в двох справах, що розслідуються Генеральною прокуратурою України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram