ГоловнаПолітика

Угорщина поки що не розблокувала саміт Україна-НАТО (оновлено)

"Саміт ЄС-Україна призначено на 9 липня. Це означає, що Порошенко повинен залишитися на саміт НАТО 11-12 липня".

Угорщина поки що не розблокувала саміт Україна-НАТО (оновлено)
Фото: euromaidanpress.com

Саміт НАТО в Брюсселі 11-12 липня може відбутися за участю президента України Петра Порошенка.

Про це повідомив журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк у своєму Twitter.

За його інформацією, це стало можливим після того, як Угорщина розблокувала проведення заходу.

"Саміт ЄС-Україна попередньо призначено на 9 липня в Брюсселі. Це означає, що Порошенко повинен залишитися на саміт НАТО 11-12 липня. Угорщина дозволяє", - написав Йозвяк.

Оновлення. Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявляє, що Угорщина продовжує блокувати проведення засідання комісії Україна-НАТО на рівні голів держав і урядів.

"Про проведення комісії Україна-НАТО на рівні голів держав і урядів (рішення) на цей час ще не прийнято. На жаль, угорці блокують", - сказала вона в ефірі телеканалу "112 Україна" в четвер.

Климпуш-Цинцадзе заявила, що Україна буде продовжувати конструктивний діалог. Вона сподівається на те, що Угорщина змінить своє рішення.

Віце-прем'єр також зазначила, що українська сторона проводить комунікацію і з іншими партнерами-учасниками Альянсу щодо позиції Угорщини.

Нагадаємо, 23 квітня Угорщина втретє заблокувала засідання комісії Україна-НАТО на рівні голів МЗС, висловлюючи таким чином претензії до мовної статті українського закону про освіту. У жовтні минулого року Будапешт ветував скликання засідання комісії НАТО-Україна, заплановане на 6 грудня.

20 березня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про намір заблокувати участь президента України Петра Порошенка в саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі у липні. Порошенко відповів, що не збирається скасовувати поїздку.

У квітні голова МЗС Польщі запропонував змінити формат зустрічей Україна-НАТО у зв'язку з блокуванням Угорщини.

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Україну і Угорщину вирішити "мовну суперечку" в найкоротші терміни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram