ГоловнаПолітика

Після заміни АТО на ООС важливо захистити права мирного населення, - Тарута Актуально

На думку депутата, в розв'язанні конфлікту на Донбасі, незалежно від формату операції, потрібно виходити з мирного сценарію.

Після заміни АТО на ООС важливо захистити права мирного населення, - Тарута
Фото: Макс Требухов

Після зміни формату військової операції на Донбасі потрібно не допустити погіршення гуманітарної ситуації в регіоні. Про це в ефірі телеканалу «Україна» заявив народний депутат України, лідер партії «Основа» Сергій Тарута, коментуючи заміну АТО на Операцію об'єднаних сил (ООС).

За словами політика, найближчим часом у нього запланована зустріч з новим керівником операції Сергієм Наєвим, на якій він розраховує прийти з військовими до компромісу з гуманітарних питань.

На думку народного депутата, в розв'язанні конфлікту на Донбасі, незалежно від формату операції, потрібно виходити з мирного сценарію.

«За допомогою армії і силових дій ми війну не закінчимо. Бойові дії призведуть до нових тисяч жертв. Це не той сценарій, який нам потрібен. Власне, тільки про мирний сценарій постійно говорить президент. Кажу про нього і я. У мене є план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, він називається «Три Основи», в рамках якого шляхом мирних переговорів можна за кілька місяців стабілізувати ситуацію. Нам потрібна ефективна армія і постійні мирні переговори в рамках плану «Три Основи», - зазначив Тарута.

Нардеп підкреслив, що найближчим часом він буде з військовими обговорювати спрощення перетину лінії розмежування.

«Я найближчим часом буду зустрічатися з керівником ООС Наєвим для обговорення гуманітарних аспектів, зокрема надходження гуманітарної допомоги та спрощення процедури перетину лінії розмежування, яку за місяць перетинає понад 1 мільйон осіб. Потрібно зробити все можливе, щоб на КППВ не створювалися додаткові проблеми. Хоча голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський заявляє, що на КППВ будуть обмеження, але я вважаю, що це неправильно. Я впевнений, що мені вдасться знайти компроміс з військовими з цього питання. Тим більше, що я буду виступати від імені міжфракційного об'єднання «Майбутнє Донбасу», - додав Тарута.

Нагадаємо, що з 30 квітня замість Антитерористичної операції на сході України почалася Операція об'єднаних сил. У ній братимуть участь ЗСУ, СБУ, Держприкордонслужба, Нацгвардія, Нацполіція і військово-цивільні адміністрації під керівництвом Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram