ГоловнаПолітика

Макрон обговорив з Путіним ядерну програму Ірану

Президенти Франції та РФ провели телефонну розмову.

Макрон обговорив з Путіним ядерну програму Ірану
Фото: EPA/UPG

Президенти Франції та Росії Еммануель Макрон і Володимир Путін провели телефонну розмову, під час якої обговорили ядерну програму Ірану.

Про це повідомляє прес-служба Єлисейського палацу.

"Президенти висловили своє спільне бажання зберегти досягнення угоди 2015 року щодо ядерної енергії Ірану", - йдеться в повідомленні.

Макрон також наголосив, що дискусії щодо контролю ядерної діяльності після 2025 року, іранської балістичної програми і ситуація в Сирії та Ємені можуть бути відкритими, в тісній співпраці з Росією, іншими постійними членами Ради Безпеки, європейськими і регіональними владами.

Зазначається також, що Путін і Макрон в рамках підготовки до візиту президента Франції до Росії 24-25 травня домовилися активізувати контакти між своїми командами, зокрема в питанні "досягнення конкретних результатів щодо сирійської кризи".

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху оприлюднив дані розвідки про те, що Іран нібито брехав, ведучи переговори щодо віденської угоди, підписаної провідними державами з Тегераном. За його словами, Іран обманює весь світ, стверджуючи про призупинення своєї ядерної програми, про що свідчать 55 тис. документів, фотографій і файлів із секретного архіву.

24 квітня, Еммануель Макрон після переговорів з президентом США Дональдом Трампом в Білому домі заявив, що Париж і Вашингтон повинні опрацювати нову угоду щодо іранської ядерної програми. У січні американський лідер заявив, що США вийдуть з угоди, якщо в неї не будуть внесені зміни. Своє рішення у Вашингтоні повинні оголосити 12 травня.

29 квітня прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей, президент Франції Макрон і канцлер Німеччини Ангела Маркель обговорили телефоном можливі умови нової угоди щодо іранської ядерної програми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram