ГоловнаПолітика

У Польщі напали на активістів, які відновлювали старе українське кладовище

Українці в Польщі просять покарати винних у спробі нападу на учасників табору товариства "Магурич".

У Польщі напали на активістів, які відновлювали старе українське кладовище
Архивное фото

Уночі проти 29 квітня в польському селі Стара Гута Підкарпатського воєводства невідомі напали на активістів, які проводили відновлювальні роботи на українському греко-католицькому цвинтарі.

Про це інформує український тижневик у Польщі "Наше слово".

Волонтер і викладач д-р Ольга Соляр повідомила, що нападники прибули на старе кладовище, де розташувався табір товариства "Магурич", і погрожували його учасникам. Крім іншого, вигукували: "Wyp ... ać na Ukrainę" (вульгарно - "Забирайтеся в Україну"), звинувачували учасників табору у відновленні могил УПА.

На виклик приїхала поліція і затримала 5 осіб, усі були нетверезі.

Об'єднання українців у Польщі (ОУП) виступило із заявою, в якій висловлює надію на те, що нападники на членів табору "Магурич" будуть покарані відповідно до чинного законодавства.

"Напад на табір товариства "Магурич" у селі Стара Гута вважаємо наслідком проявів ворожості й агресії до всього українського, що мають місце в середовищі крайніх правих. А також це є наслідком недостатньої реакції органів державної влади Республіки Польща на аналогічні випадки, що сталися в Польщі  останніми роками", - йдеться в заяві.

ОУП повідомляє, що цьогоріч 3 червня в Перемишлі відбудеться традиційний Пикулицький церковний хід. З огляду на випадки агресії щодо українців і їхніх заходів, є побоювання, що під час цієї події плануються нові провокації, йдеться в заяві.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram