ГоловнаПолітика

У Львові провели марш на честь 75-річчя дивізії "Галичина"

Близько тисячі людей пройшлися центральними вулицями міста.

Близько тисячі людей увечері в суботу провели у Львові ходу з нагоди 75-річчя створення дивізії СС "Галичина", пишуть Українські Новини.

Марш почався біля пам'ятника Степанові Бандері близько 19:00 і завершився через годину там само. Учасники пройшлися центральними вулицями Львова.

Присутні скандували: "Галичина" - дивізія героїв!", "Слава нації - смерть ворогам", "Одна єдина соборна Україна!", "Бандера, Шухевич - герої України", "Слава Україні - героям слава!".

ZIK уточнює, що Марш Величі Духу організувало місцеве відділення партії "Національний корпус".

За словами організаторів, міська влада не дозволила їм проводити цей захід на площі біля пам'ятника Тарасові Шевченку, проте дозволила мітинг біля пам'ятника Бандері. Після завершення ходи почався концерт гурту "Кому Вниз".

Нагадаємо, директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що річниця створення дивізії "Галичина" не свято для українців, оскільки і в німецькій, і в радянській арміях у Другій світовій українці сприймалися однаково - як гарматне м'ясо.

Днем заснування дивізії "Галичина" вважають 28 квітня 1943 року, коли про це було оголошено у Львові.

Дивізія "Галичина" - військова частина, сформована за зразком німецьких піхотних дивізій у складі німецької армії 1943 року головно з українців, які прожили на території дистрикту "Галичина" і Генеральної губернії. Формування дивізії було пов'язане, з одного боку, зі спробами німецького керівництва використовувати всі можливості для протистояння СРСР на Східному фронті, а з іншого - з упевненістю окремих українських кіл, що на тлі поразок німецької армії з'явилася можливість закласти основу регулярного українського війська, що може стати вагомим фактором у визначенні долі України після війни.

Причетність дивізії до військ СС пов'язана з тим, що, за німецькими законами, у вермахті могли служити тільки громадяни Німеччини. Тому всі національні підрозділи, що створювалися в складі німецької армії, формувалися як військові частини СС, на які ці обмеження не поширювалися. Перед відправленням на фронт дивізія налічувала близько 16 тисяч членів. Протистояла Червоній армії в центрі німецької оборони в битві при Бродах (17-22.07.1944 р.) і була розбита.

Раніше у Львові відкрили виставку до 75-ї річниці дивізії "Галичина".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram