ГоловнаПолітика

Кабмін ускладнив отримання субсидій

Людей, які приховують свої статки, в уряді обізвали паразитами.

Кабмін ускладнив отримання субсидій
Фото: dp.ua

Уряд на позачерговому засіданні 27 квітня вніс зміни в програму призначення субсидій, які набудуть чинності наступного опалювального сезону. Відтепер субсидіями не зможуть скористатися ті громадяни, які приховують свої статки або мають тіньову зайнятість.

Згідно з повідомленням на сайті уряду, передбачається, що в наступному опалювальному сезоні субсидії видаватимуть живими грошима, тобто одержувачі зможуть залишати собі зекономлені в результаті ощадного споживання кошти.

Уряд своїми змінами скоротить випадки зловживань в отриманні субсидій.

"Ті, хто дійсно потребуватиме допомоги, буде отримувати її і надалі. Однак люди, які просто приховують свої статки, не зможуть користуватися програмою і паразитувати за рахунок платників податків", - відзначили в Кабміні.

Згідно зі змінами, якщо у власності сім'ї є автомобіль, якому менше ніж п'ять років (крім мопеда і авто, наданого органом соціального захисту населення), то субсидія не призначається.

Доходи від оренди майна, зокрема від здачі в оренду квартири, тепер необхідно буде вказувати в деклараціях про доходи - в новій графі "інші доходи".

З 1 травня 2018 року субсидія скасовується, якщо площа квартири перевищує 120 кв. м, а будинку - 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

Безробітним для отримання субсидії необхідно буде стати на облік у центрі зайнятості. А людям працездатного віку, які претендують на субсидію, але не зареєстровані як безробітні через роботу без оформлення в Україні або за кордоном, органи соцзахисту автоматом вважатимуть як дохід три прожиткові мінімуми - 5286 грн.

З метою стимулювання енергозбереження з 1 травня соціальна норма на газове опалення буде наближена до реальних обсягів споживання і становитиме 4,5 куб. м на 1 кв. м площі, електроопалення - 30 кВт на 1 кв. м. У разі призначення субсидії на понаднормову площу житла норма може бути збільшена не більш ніж на 30%.

Внутрішньо переміщені особи відтепер зможуть оформити субсидію без договору оренди житла - лише на підставі заяви та декларації, із зазначенням складу домогосподарства.

Кабмін також спростив процедуру отримання субсидій для жителів об'єднаних територіальних громад (ОТГ): відтепер вони мають право приймати від громадян документи для оформлення субсидії для передачі їх органам соціального захисту населення. Механізм повторює практику звернень до сільських і селищних рад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram