ГоловнаПолітика

Звільнені з полону українці не можуть отримати компенсації через те, що немає порядку виділення коштів

Виникла проблема з проходженням спецперевірки.

Звільнені з полону українці не можуть отримати компенсації через те, що немає порядку виділення коштів
Фото: Громадське

Звільнені з полону бойовиків на Донбасі 74 українці досі не отримали допомогу від держави в розмірі 100 тисяч гривень. Про це розповів звільнений з полону Володимир Фомічов, повідомляє "Громадське".

Зазначається, що ця процедура затягується, адже на урядовому рівні так і не затвердили чіткого порядку виділення цих коштів.

"Є проблема в тому, що немає комунікації між Міністерством соціальної політики та Міністерством з питань тимчасово окупованих територій. На сьогодні ще ніхто зі звільнених заручників не отримав цих грошей", - сказав Фомічов.

Він додав, що виникла проблема з проходженням спеціальної перевірки. Її повинні провести щодо всіх колишніх заручників і перевірити, чи не брали вони участі в діях проти України. Раніше таку спецперевірку проводила Служба безпеки.

"СБУ каже, що перевірка - це процесуальна процедура, тому вони нібито "не мають права на її проведення ". Такі процедури проводить прокуратура, а в нашому випадку - військова прокуратура. Але вона нічого не знає, має проводити таку процедуру чи ні . Тому це замкнене коло", - зазначив Фомічов.

Кабінет Міністрів вирішив виплатити по 100 тис. гривень одноразової допомоги звільненим 27 грудня 2017 року і 24 січня 2018 року із полону бойовиків українцям.

Як визначило Міністерство соціальної політики, звільнені з полону бойовиків 74 людини мають рівно 6 місяців на те, щоб подати документи до відповідних відомств і отримати по 100 тисяч гривень. Цей термін закінчується 27 червня.

У МінТОТ заявили, що виплата грошової допомоги для звільнених з полону почнеться тоді, коли прем'єр Володимир Гройсман підпише порядок надання цих виплат.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram