ГоловнаПолітика

Обрання запобіжного заходу для Бубенчика відклали на 17 травня

Семен Семенченко і Єгор Соболєв не з'явилися на засідання.

Обрання запобіжного заходу для Бубенчика відклали на 17 травня
Иван Бубенчик
Фото: Lb.ua

Печерський районний суд Києва переніс на 17 травня обрання запобіжного заходу учасникові Революції Гідності Івану Бубенчику.

Про це оголосив суддя Олексій Соколов.

Перенесення пов'язане з тим, що на суд не з'явилися депутати Верховної Ради Семен Семенченко і Єгор Соболєв, які мали намір узяти Бубенчика на поруки.

Нагадаємо, Івана Бубенчика затримали 3 квітня на кордоні під час спроби виїхати в Польщу і привезли до Києва для обрання запобіжного заходу.

Спочатку Бубенчику повідомили про підозру в убивствах співробітника правоохоронного органу і військовослужбовця внутрішніх військ і замаху на вбивство військовослужбовця 20 лютого 2014 року на Майдані Незалежності, а також в придбанні та носінні вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу.

Прокуратура клопотала про арешт, але 3 квітня суду не вдалося обрати запобіжний захід. Вранці 4 квітня генпрокурор Юрій Луценко назвав неправильною кваліфікацію дій Бубенчика, яку визначили працівники Департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергія Горбатюка, і змінив групу прокурорів у цій справі. Її очолила Анжела Стрижевська. Луценко доручив їй "об'єктивно кваліфікувати" дії Бубенчика.

5 квітня Стрижевська на суді повідомила, що підозру Бубенчику буде змінено, у зв'язку із цим клопотання про обрання запобіжного заходу відкликано. Пізніше того ж дня з Бубенчика зняли підозру в убивствах, залишивши підозри в зазіханні на життя співробітників правоохоронного органу (ст. 348 Кримінального кодексу України) і в незаконному поводженні зі зброєю (ч. 1 ст. 263 КК). На відміну від цих статей, виключена з підозри ст. 115 КК (умисне вбивство) не підпадає під дію закону про амністію для майданівців.

Іван Бубенчик став відомим, коли два роки тому зізнався в розстрілі правоохоронців. Після тих подій Бубенчик пішов в АТО, служив у батальйоні "Дніпро-1", пізніше став командиром батальйону "Захід-2". Всі чотири роки, які передували затриманню, він проходив у справі розстрілів на Майдані як свідок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram