ГоловнаПолітика

"Старий" Верховний Суд побачив перевищення повноважень Радою суддів

Судді дискутують з приводу легітимності ліквідації ВСУ

"Старий" Верховний Суд побачив перевищення повноважень Радою суддів
Василь Гуменюк
Фото: court.gov.ua

Верховний Суд України відповів на рішення Ради суддів з приводу блокування ліквідації ВСУ. Відповідну заяву судді ухвалили сьогодні, 27 квітня.

"Приймаючи рішення про визнання Верховного Суду України таким, що припинив свою діяльність та перебуває у стадії ліквідації з 15 грудня 2017 року, а також про те, що рішення зборів суддів Верховного Суду України спрямовані на перешкоджання ліквідаційній процедурі та не мають правових наслідків, Рада суддів України діяла поза межами своїх повноважень, всупереч чинному законодавству та рішенню XV чергового з’їзду суддів України, виконавчим органом якого є Рада суддів України.

Законом ( "Про судоустрій і статус суддів" - LB.ua) не передбачено, що питання припинення діяльності і ліквідація Верховного Суду України належать до повноважень Ради суддів України", - наголошено в заяві.

Судді також нагадали, що звернулися в Конституційний Суд з приводу, в тому числі, ліквідації ВСУ і вищих спецсудів.

ВСУ також зазначає, що Рада суддів не заперечує легітимність зібрання суддів, які прийняли рішення про скорочення 159 посад працівників.

Нагадаємо, судді Верховного Суду України прийняли рішення скоротити посаду заступника керівника апарату ВСУ, який мав провести процедуру ліквідації апарату суду.

12 квітня Рада суддів ухвалила рішення, в якому зазначила, що «...рішення зборів ВСУ, спрямовані на перешкоджання ліквідаційній процедурі, не мають правових наслідків». РСУ також звернула увагу суддів ВСУ, що «використання зборів суддів Верховного Суду України як механізму протиправного перешкоджання відповідній ліквідаційній процедурі суперечить принципам суддівського самоврядування і неприйнятне».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram