ГоловнаПолітика

Яценюк: Раджу президентові Порошенку очолити процес комплексних змін Конституції

Лідер "НФ" окреслив два шляхи реалізації конституційних змін.

Яценюк: Раджу президентові Порошенку очолити процес комплексних змін Конституції
Арсений Яценюк
Фото: Макс Требухов

Лідер партії "Народний Фронт" Арсеній Яценюк окреслив два шляхи реалізації конституційних змін: перший - увідповіднити чинне законодавство України з чинною Конституцією; другий - президентові необхідно очолити цей процес публічно і політично взяти на себе лідерство.

Про це він розповів в інтерв'ю журналу "Фокус".

"Українську Конституцію міняли двічі в результаті революцій, - сказав Яценюк. - Революції відбувалися через недосконалість системи державної влади, через тяжіння до авторитаризму, узурпації і через несправедливість. Так було 2004 року, так було 2014 року. Можливо, цього разу без революції Конституцію поміняємо, наведемо лад у системі державного управління?"

Говорячи про механізми реалізації конституційних змін, Яценюк підкреслив, що перший варіант - це увідповіднення чинного законодавства України з чинною Конституцією.

"У нас підготовлені зміни до двох кодексів і 45 законів. Є рішення Конституційного Суду, де чітко передбачено, що повноваження виписано виключно в рамках ст.106 Основного закону. Також є проект закону про президента України з прописаним порядком імпічменту. Реєструємо їх, 226 депутатів голосують «за», президент підписує - це і буде перший крок", - пояснив він.

"Але є інший варіант, найбільш правильний. Я раджу президенту Порошенкові очолити процес комплексних змін Конституції. Це треба робити до завершення поточної сесії", - сказав лідер "НФ".

Мета цих змін - щоб люди чітко знали, хто за що в країні відповідає і "що буває, якщо людина не виконує свої конституційні повноваження".

"Якщо це президент - то є механізм імпічменту. Якщо це уряд - це механізм відставки. Якщо це парламент - це механізм дострокових виборів. Жодна політична фігура не має права отримати повну монополію на владу в країні. Тому що кожна монополія завершувалася в Україні революцією", - зазначив Яценюк.

Відповідаючи на питання, чи може президент наважитися на суттєве обмеження своїх повноважень, лідер "НФ" підкреслив: "Той, хто розглядає свої повноваження з погляду свого сьогоднішнього крісла, завжди програє. Я радив Порошенкові очолити цей процес публічно і політично взяти на себе лідерство. Зараз рішення за ним".

"Але можуть скластися обставини, коли це рішення буде прийматися без президента. Для внесення змін до Конституції необхідна ініціатива 150 народних депутатів. Після цього - голосування за закон 226 парламентаріїв", - пояснив Яценюк.

"Звичайно, це політичний конфлікт і криза, проти чого виступав останні два роки. Але я вважаю, що Порошенкові необхідно оприлюднити чітку стратегію управління політичною, економічною, соціальною системою країни і на найближчі 11 місяців, і на наступні 5 років. Якщо, звичайно, він хоче виграти вибори", - додав лідер "НФ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram