ГоловнаПолітика

Ядерний могильник у Чорнобилі запустять наприкінці 2019 року

"Гарячі" випробування повинні завершити в грудні цього року.

Ядерний могильник у Чорнобилі запустять наприкінці 2019 року
Фото: president.gov.ua

Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій запрацює в четвертому кварталі 2019 року, повідомляють на сайті президента.

Петро Порошенко в четвер, у 32-гу річницю трагедії на Чорнобильській атомній електростанції, здійснив робочу поїздку на ЧАЕС, а після церемонії вшанування ліквідаторів ознайомився з перебігом будівництва нового сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2).

"Згідно з планом робіт, так звані «гарячі» випробування повинні завершити в грудні цього року, після цього об'єкт буде вводитися в експлуатацію. Початок роботи об'єкта на повну потужність, тобто його повна експлуатація повинна початися в четвертому кварталі 2019 року", - повідомляють на сайті президента.

Усього в старому сховищі відпрацьованого ядерного палива нині зберігають 21297 відпрацьованих тепловидільних збірок. Їх перемістять у нове сховище - СВЯП-2. За рік заплановано перевезти в нове сховище 2500 паливних збірок. Таким чином за 9,5 року повинні здійснити повне переміщення відпрацьованого ядерного палива в СВЯП-2, де його зберігатимуть протягом ще 100 років.

Нагадаємо, будувати нове сховище відпрацьованого ядерного палива почали в листопаді минулого року. Майданчик будівництва знаходиться між колишніми селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка і Стечанка Київської області.

Проектування і будівництво сховища здійснює "Енергоатом", а спеціальне обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива і його транспортування постачає корпорація Holtec.

У серпні 2016 року Україна уклала кредитну угоду з американським банком на 260 млн доларів для фінансування будівництва ЦСВЯП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram