ГоловнаПолітика

У Раді вкотре спробують позбавити СБУ права розслідувати економічні злочини

Зміни "повністю підтримують представники бізнесу в Україні".

У Раді вкотре спробують позбавити СБУ права розслідувати економічні злочини
Фото: ssu.gov.ua

Низка громадських і бізнес-організацій організували кампанію за позбавлення Служби безпеки України функцій з розслідування економічних злочинів.

Це пропонують зробити під час прийняття законопроекту про нацбезпеку (№8068) у другому читанні. Поданий президентом проект закону в перехідних положеннях вносить низку змін у закон про СБУ. Організатори кампанії пропонують доповнити ці зміни правками про позбавлення спецслужби функцій боротьби з економічними злочинами.

Такі правки буде подано від імені народного депутата Ганни Гопко.

"Я підготувала правки до законопроекту №8068 про нацбезпеку, який уже прийнято в першому читанні. Це правки, які не дадуть більше СБУ можливості втручатися в діяльність бізнесу ... адже сьогодні СБУ використовує боротьбу з корупцією як спосіб тиску на бізнес і заробляння грошей", - заявила вона в коментарі LB.ua.

Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції, своєю чергою, додав, що сьогодні СБУ є не органом, який бореться корупцією, а "центром цієї корупції".

За словами Томаша Фіали, президента Європейської Бізнес Асоціації, запропоновані зміни в законопроект "повністю підтримують представники бізнесу в Україні".

Нагадаємо, позбавлення СБУ права розслідувати економічні злочини обговорюється вже близько десяти років. Рік тому Президент Петро Порошенко анонсував реформу СБУ, яка передбачатиме передачу окремих функцій, що не властиві класичним спецслужбам, іншим правоохоронним органам. Однак у поданому президентом законопроекті про національну оборону ця ідея залишилася нереалізованою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram