ГоловнаПолітика

Суд визнав мера Сум винним, але не призначив покарання

Олександр Лисенко два місяці не приходив на судове засідання і дочекався закінчення термінів.

Суд визнав мера Сум винним, але не призначив покарання
Александр Лысенко
Фото: sumy.ua

Зарічний районний суд Сум на засіданні в середу визнав мера міста Олександра Лисенка винним у вчиненні адміністративних правопорушень, пов'язаних з корупцією, але не наклав на нього стягнення у зв'язку із закінченням передбачених законодавством строків.

Як повідомляється на сайті суду, Лисенко визнаний винуватим у тому, що 22 лютого 2017 року на засіданні Сумської міськради він не повідомив про конфлікт інтересів під час ухвалення рішення про підвищення граничного розміру премії мера Сум зі 150% до 300% ". Також Лисенко голосував за це Рішення.

При цьому збільшення граничного розміру премії було пов'язано не зі збільшенням обсягу та якості роботи в 2017 році, а з метою збільшення рівня заробітної плати мера за рахунок премії. У суді зазначають, що розмір окладів посадових осіб міськради довго не переглядався і був меншим  від установленого на 2017 рік рівня мінімальної заробітної плати.

"Однак приведення заробітної плати до рівня мінімальної по Україні за рахунок премії суперечить вимогам закону України "Про оплату праці" та суті зазначеної заохочувальної виплати, а також свідчить про наявність приватного майнового інтересу особи", - зазначили в суді.

У ході судового засідання Лисенко пояснював, що використовував суми премій не на власні потреби, а для допомоги людям і своїм розпорядженням призначав собі премії залежно від того, чи була потреба в такій допомозі. Однак, як зазначили в суді, відповідно до закону "Про запобігання корупції", навіть  ведучи благодійну діяльністю як фізична особа, він не мав права цього робити з використанням повноважень посадової особи.

Правопорушення кваліфіковано за ч.1 та ч.2 ст.172-7 Кодексу про адміністративні правопорушення (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів і обліку дій в умовах реального конфлікту інтересів). Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 10 днів з дня її ухвалення.

Прокуратура області повідомила, що не має права оскаржити рішення про непритягнення Лисенка до відповідальності.

"За результатами розгляду протоколу, складеного Управлінням захисту економіки, рішенням суду міський голова визнаний винним в інкримінованому правопорушенні, однак до відповідальності він не притягнутий, оскільки стягнення може бути накладене не пізніше, ніж через три місяці з дня виявлення правопорушення, а цей термін закінчився 16 квітня 2018 року", - повідомив прокурор Сумської місцевої прокуратури Євген Кунда.

Лисенко майже два місяці не приходив на судове засідання - спочатку був на лікарняному, а потім у санаторії.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram